Nestali deseci migranata nakon brodoloma kod Atine

Ljudima preopterećena jedrilica prevrnula se i potonula u uzburkanom moru kod otoka u blizini grčkog glavnog grada.

Čamac je isplovio iz Izmira na turskoj obali (EPA)

Grčka obalska straža tragala je u utorak za desecima migranata koji se vode kao nestali nakon što se ljudima preopterećena jedrilica prevrnula i potonula u uzburkanom moru kod otoka u blizini Atine, saopćile su grčke vlasti.

Za sada je preživjelo deset muškaraca, koji su spašeni i prevezeni na otok Evija, kod istočne obale grčke prijestolnice, a vlastima je rečeno da se na plovilu prilkom potonuća nalazilo 68 ljudi, prenosi Tanjug.

Navodi se da je prvih devet preživjelih otkriveno preko noći na nenaseljenom otoku južno od Evije, a desetog je iz mora izvukao teretni brod koji je učestvovao u operaciji potrage i spašavanja, saopćila je obalska straža.

Veoma opasan moreuz

Prvi izbavljeni migranti rekli su grčkim vlastima da je čamac isplovio iz Izmira na turskoj obali, ali nije bilo podataka o njihovoj nacionalnosti.

Spasilačka akcija, kako se ističe, odvijala se po izuzetno teškim vremenskim uslovima, uz olujni vjetar.

Moreuz Kafireas, u kojem je čamac potonuo, između otoka Evija i Andros, poznat je kao veoma opasan ako je more uzburkano, a čak i pri slabijim vjetrovima.

Dodaje se da je nesreća posljednja u nizu nedavnih brodoloma u kojima su učestvovali čamci s migrantima, kada su mnogi ljudi poginuli ili nestali u grčkim vodama.

Izvor: Agencije