Izbori u Izraelu: Netanyahu bi mogao imati većinu u parlamentu

Rane ankete ukazuju na bolji nastup desnice nego što se očekivalo, ali konačni rezultati će biti poznati tokom sedmice.

Blok Benjamina Netanyahua mogao bi imati 61 ili 62 mjesta u Knessetu, prema ranim anketama (EPA)

Bivši izraelski premijer Benjamin Netanyahuu mogao bi se vratiti na vlast, pošto izlazne ankete nakon izbora održanih u utorak pokazuju da bi njegov desničarski blok pojačan krajnje desnim strankama mogao imati tijesnu većinu u parlamentu.

Premijer s najdužim stažom u historiji Izraela, kojem se sudi po optužbama za korupciju, koje on poriče, mogao bi imati 61 ili 62 mjesta u Knessetu, prema izlaznoj anketi izraelske televizije.

Rane izlazne ankete ne moraju značiti da će takvi biti i rezultati, koji se očekuju kasnije ove sedmice, no dosadašnji podaci ukazuju na bolji nastup desnice nego što se očekivalo.

Do 19:00 sati po lokalnom vremenu glasalo je 62,5 posto Izraelaca s pravom glasa, dva posto više nego na prethodnim izborima u istom terminu.

Ultranacionalisti treća najveća stranka

Glasnogovornik Fataha Jamal Nazzal rekao je da bi ishod izbora bio važan da postoji izbor između “dobra i zla“, no, da to ovdje nije slučaj, jer obje strane koje se bore za vlast imaju istu ambiciju, a to je “zaštita projekta kolonijalizma u Palestini“.

“Tako da ishod izbora većini Palestinaca ne znači ništa”, kazao je.

Ovo su bili peti izbori u manje od četiri godine.

Kampanju je obilježio krajnje desni Itamar Ben-Gvir i njegov ultranacionalistički blok Religiozni cionizam, koji će vjerovatno biti treća najveća stranka u parlamentu sa 15 mjesta, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Mogućnost da Ben-Gvir, bivši član Kacha, grupe na izraelskim i američkim listama terorista, uđe u vladu zabrinjava saveznike, uključujući Washington.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada