Iranski ured za ljudska prava: Broj poginulih na demonstracijama porastao na 253

Protesti širom zemlje izbili su zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini, koju je uhapsila državna policija za moral.

Policija negira da je maltretirala Mahsu Amini, navodeći da je umrla od srčanog udara, ali njena porodica tvrdi da nije ranije imala srčano oboljenje (Reuters)

Broj poginulih u Iranu na demonstracijama koje su počele nakon smrti Mahse Amini porastao je na 253, objavio je u utorak Iranski ured za ljudska prava (IHR).

U izvještaju objavljenom na stranici IHR-a, sa sjedištem u Norveškoj, podijeljene su informacije o demonstracijama koje u zemlji traju oko 50 dana, prenosi Anadolija.

Izvještaj uključuje brojke za 21 od 31 pokrajine u zemlji.

Ukupan broj poginulih porastao je na 253, a najviše žrtava (93) zabilježeno u pokrajini Sistan-Baludžistan, gdje su koncentrirani suniti.

U Teheranu je poginulo 30 osoba.

Navedeno je da su među poginulima 34 demonstranta bili mlađi od 18 godina, a 19 su bile žene.

Poginulo 36 pripadnika snaga sigurnosti

U vijestima Iranske agencije za ljudska prava (HRANA) navodi se da je na demonstracijama život izgubilo 36 pripadnika snaga sigurnosti.

Protesti širom zemlje izbili su zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra, koju je uhapsila državna policija za moral u Teheranu zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja.

Policija negira da je maltretirala Mahsu Amini, navodeći da je umrla od srčanog udara, ali njena porodica tvrdi da nije ranije imala srčano oboljenje.

Navodi se kako je na demonstracijama slobode lišeno više od 10.000 ljudi.

Studenti nekoliko teheranskih univerziteta u utorak su sjedeći na ulici protestirali u znak solidarnosti s kolegama koji su kažnjene zbog učešća na demonstracijama proteklih sedmica, tražeći da njihove suspendirane kolege budu vraćene na studije, prenosi Tanjug.

Izvor: Al Jazeera i agencije