ILO: Stanje na tržištima rada pogoršat će se pred kraj godine

Stanje na tržištima rada širom svijeta znatno će se pogoršati, zbog previranja u ekonomiji koja je izazvao rat u Ukrajini i utjecaja strože monetarne politike na potrošnju.

Broj slobodnih radnih mjesta smanjit će se, a rast broja zaposlenih u svijetu značajno oslabiti u četvrtom tromjesečju 2022. (Reuters)

Stanje na tržištima rada širom svijeta znatno će se pogoršati pred kraj godine, zbog previranja u ekonomiji koja je izazvao rat u Ukrajini i utjecaja strože monetarne politike na potrošnju, procjenjuje Međunarodna organizacija za rad (ILO).

Već su se pojavile naznake da je oporavak broja radnih sati početkom godine izbrisan u drugom i trećem tromjesečju, upozorio je ILO u izvještaju o tržištima rada, prenosi Hina.

Tako je od jula do septembra bilo 40 miliona manje radnih mjesta s punim radnim vremenom nego u četvrtom tromjesečju 2019. godine, koje se koristi kao referentno pretpandemijsko razdoblje.

Pogoršanje na sredini godine ILO pripisuje opetovanom uvođenju epidemioloških mjera i posljedičnim poremećajima na kineskom tržištu rada, kao i sukobu u Ukrajini i inflatornim pritiscima koje su stvorili poremećaji u izvozu energije i hrane.

Pogoršanje na tržištu rada utječe na stvaranje novih radnih mjesta i na kvalitetu posla.

Nezaposlenost bi trebala porasti

“Sudeći po sadašnjim trendovima, broj slobodnih radnih mjesta smanjit će se, a rast broja zaposlenih u svijetu značajno oslabiti u četvrtom tromjesečju 2022. godine”, procjenjuje ILO.

Nezaposlenost bi trebala porasti, dodaju, napominjući da su se u razvijenim ekonomijama već pojavile naznake osjetnog “hlađenja” tržišta rada.

Pretjerano pooštravanje monetarne politike moglo bi, također, nanijeti ogromnu štetu radnim mjestima i prihodima, kako u razvijenim, tako i u zemljama u razvoju, upozorava ILO.

Vlade bi zato trebale usvojiti niz mjera podrške najranjivijim grupe građana i kompanijama, što bi moglo uključivati ​​usmjeravanje ekstraprofita u zapošljavanje ili dodatke na platu, rekao je glavni direktor ILO-a Gilbert Houngbo.

“Ne možemo dovoljno naglasiti da treba [usvojiti] socijalne pakete i voditi računa o tome da zaoštravanje monetarne politike radi suzbijanja inflacije bude dopunjeno socijalnim mjerama”, kazao je Houngbo novinarima u Ženevi.

Izvor: Agencije