Britanska ministrica dolazak migranata nazvala ‘invazijom’

Ministrica unutrašnjih poslova Suella Braverman našla se na udaru kritika jer je migrante koji u čamcima prelaze La Manchea nazvala ‘invazijom’.

Suella Braverman je nazvala prelaze migranata malim čamcima 'invazijom na našu južnu obalu' te da je 'ilegalna imigracija izmakla kontroli' (EPA)

Britanska ministrica unutrašnjih poslova Suella Braverman našla se u utorak na udaru kritika jer je migrante koji u čamcima prelaze La Manchea nazvala “invazijom”.

Taj je izraz upotrijebila dok je branila uvjete u Centru za obradu novopridošlih migranata, u kojem boravi gotovo 4.000 ljudi u objektu koji je namijenjen za 1.600 osoba, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Suella Braverman je u ponedjeljak nazvala prelaze migranata malim čamcima “invazijom na našu južnu obalu” i rekla da je “ilegalna imigracija izmakla kontroli”.

Sunak: Saosjećajna, gostoljubiva zemlja

Njen zamjenik i ministar za stambeno zbrinjavanje, zajednice i lokalnu upravu Robert Jenrick ogradio se od njenih riječi.

“U poslu kao što je ovaj morate vrlo pažljivo birati riječi. I nikada ne bih demonizirao ljude koji dolaze u ovu zemlju u potrazi za boljim životom”, kazao je Jenrick.

Premijer Rishi Sunak, koji je imenovao Suellu Braverman nakon što je prošle sedmice preuzeo dužnost, izjavio je na sastanku kabineta da će Velika Britanija “uvijek biti saosjećajna, gostoljubiva zemlja”.

Izvor: Agencije