Referendum o nezavisnosti Škotske možda iduće godine

Vrhovni britanski sud uskoro počinje saslušavati argumente za dopuštanje glasanja o otcjepljenju bez odobrenja britanske vlade.

Sturgeon tvrdi da su glasači na izborima za škotski parlament prošle godine podržali stranke koje se zalažu za nezavisnost (EPA)

Škotska prva ministrica Nicola Sturgeon rekla je kako je uvjerena da bi se drugi referendum o nezavisnosti Škotske mogao održati u oktobru sljedeće godine.

Vrhovni britanski sud u utorak počinje saslušavati argumente za dopuštanje glasanja o otcjepljenju bez odobrenja britanske premijerke Liz Truss i njene vlade.

Na plebiscitu 2014. godine, koji je britanska vlada odobrila, Škoti su odbili nezavisnost s 55 posto.

Međutim, Škotska nacionalna stranka tvrdi da je glasanje za britanski izlazak iz Evropske unije dvije godine kasnije promijenilo situaciju.

Sturgeon tvrdi da su glasači na izborima za škotski parlament prošle godine podržali stranke koje se zalažu za nezavisnost i da im je obaveza da podnesu prijedlog zakona za održavanje referenduma 19. oktobra 2023.

Izbori kao referendum

Na pitanje tokom intervjua na BBC-u je li uvjerena da će se to dogoditi, Sturgeon je rekla: “Da, uvjerena sam da se to može dogoditi.”

“Pričekajmo i vidimo što će sud reći. Uvjerena sam da će Škotska postati nezavisna.”

Sturgeon je kazala da bi poraz na Vrhovnom sudu značio da će se SNP boriti na sljedećim izborima u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji bi se trebali održati 2024, isključivo na temelju platforme treba li Škotska biti nezavisna, pretvarajući izbore tako u de facto referendum.

Sturgeon je u nedjelju rekla da je to posljednje rješenje.

“To nije moja želja”, rekla je.

“Ako put kojim bi to pitanje bilo ispravno razmatrati i odlučivati o njemu, a to je zakoniti ustavni referendum, bude blokiran… izbor je tada jednostavan. Izaći ćemo pred ljude na izborima ili odustati od škotske demokratije. Želim danas biti vrlo jasna da nikada, nikada neću odustati od škotske demokratije”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada