Sjeverna Koreja ispalila dva balistička projektila

Američka vojska objavila je da sarađuje sa saveznicima nakon novog lansiranja projektila, ali saopćila da nema opasnosti za njihove vojnike u regiji ili američke saveznike.

Američka vojska objavila je da sarađuje sa saveznicima nakon novog lansiranja (EPA)

Sjeverna Koreja ispalila je dva balistička projektila u more noću na nedjelju po lokalnom vremenu, što je sedmo takvo lansiranje u dvije sedmice, objavila je japanska vlada.

Sjevernokorejski potez izazvao je zabrinutost u Japanu, Južnoj Koreji i SAD-u.

Oba projektila dosegla su visinu od 100 kilometara i preletjela 350 kilometara, objavio je novinarima japanski ministar odbrane Toshiro Ino.

Prvi je ispaljen u 1:47 sati po mjesnom vremenu, a drugi šest minuta poslije.

Oba su pala izvan japanske isključive ekonomske zone, a stručnjaci istražuju o kakvim se tipovima projektila radi.

Američka vojska objavila je da sarađuje sa saveznicima nakon novog lansiranja, ali saopćila da ono nije opasnost za američke vojnike u regiji ili američke saveznike.

“Američka obaveza da brani Južnu Koreju i Japan ostaje neupitna”, objavila je američka komanda na Indo-pacifiku.

‘Ozbiljna provokcija’

U Seulu su sjevernokorejsko lansiranje nazvali “ozbiljnom provokacijom”.

Projektili su ispaljeni s istočne obale Sjeverne Koreje.

Dužnosnici u Seulu smatraju kako bi pojačana aktivnost u sjevernokorejskim balističkim lansiranjima mogla ukazivati da se Sjeverna Koreja priprema za nuklearni pokus, prvi od 2017. godine.

Lansiranje se dogodilo nekoliko sati nakon što su južnokorejske i američke snage završile zajedničke pomorske vježbe u kojima je sudjelovao i američki nosač aviona na nuklearni pogon “USS Ronald Reagan”.

Sjevernokorejska nacionalna uprava za razvoj avijacije je lansiranje projektila nazvala mjerom samoodbrane protiv Sjedinjenih Američkih Država.

Testiranja ne predstavljaju prijetnju neposrednim susjedima u regiji, stoji u saopćenju koje je objavila sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada