Nobelovka poziva na proteste protiv Macrona

Emmanuel Macron koristi inflaciju kako bi produbio jaz između bogatih i siromašnih i potaknuo kapitalne dobitke nauštrb ostalih, navodi se u pismu 69 intelektualaca.

Potpisnici su pozvali na pridruživanje protestu 16. oktobra koji organizira krajnje lijeva stranka Nepokorena Francuska (EPA)

Grupa francuskih intelektualaca, uključujući dobitnicu Nobelove nagrade za književnost Annie Ernaux, pozvala je na proteste koje će iduće sedmice ljevica organizirati protiv predsjednika Emmanuela Macrona. Tvrde da francuski predsjednik ne čini dovoljno za siromašne u vrijeme galopirajuće inflacije, prenosi Hina. 

“Emmanuel Macron koristi inflaciju kako bi produbio jaz između bogatih i siromašnih i potaknuo kapitalne dobitke nauštrb ostalih”, navodi se u pismu 69 potpisnika – pisaca, reditelja i univerzitetskih profesora – koje je objavljeno u listu Journal Du Dimanche.

“Sve je to pitanje političke volje”, piše u članku koji potpisuje i Annie Ernaux, koja je u četvrtak proglašena dobitnicom Nobelove nagrade za književnost.

Marš protiv visokih troškova

U tekstu se tvrdi da vlada nije učinila dovoljno u borbi protiv rasta cijena energenata i odbila je povisiti poreze firmama koje dobro zarađuju zbog visoke inflacije.

Potpisnici su pozvali na pridruživanje protestu 16. oktobra koji organizira krajnje lijeva stranka Nepokorena Francuska, koja je ove godine sklopila savez s umjerenijim lijevim strankama i formirala najveći francuski opozicioni blok.

Protest koji se promovira kao marš “protiv visokih troškova života i klimatske neaktivnosti” dolazi u vrijeme kad je Macron suočen sa žestokim protivljenjem sindikata planiranoj penzionoj reformi i s brojnim štrajkovima radnika koji zahtijevaju veće plate.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada