Preliminarni rezultati: Van der Bellen pobjednik prvog kruga izbora

Prvi preliminarni rezultati predsjedničkih izbora u Austriji pokazali su da je Alexander Van der Bellen pobijedio u prvom izbornom krugu.

Analitičar Thomas Hofer rekao je kako je 'ključno' da Van der Bellen izbjegne drugi krug kao 2016. kada je kampanja bila 'vrlo razdorna i neprijateljska' (Reuters)

Aktuelni i budući predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen zahvalio je građanima i obećao da će pažljivo da se ophodi dobijenim poverenjem na današnjim izborima, te da će biti predsjednik svih građana, prenosi Hina.

Prvi preliminarni rezultati predsjedničkih izbora u Austriji pokazali su da je Van der Bellen pobijedio u prvom izbornom krugu.

On je građanima obratio video porukom na društvenim mrežama zahvalio im i poručio da je današnji dan “najveći praznik demokratije”.

“Nebitno da li ste glas dali meni ili nekom drugom od kandidata, radit ću u korist svih građana Austrije“, poručio je Van der Bellen.

On je ujedno pozvao „sve konstruktivne snage na zajednički rad“.

Pozvao na jedinstvo

„Zadaci koju su pred nama su veliki i potrebno je jedinstvo da bi ih savladali“, istakao je Van der Bellen.

Mnogi ga smatraju “svjetionikom stabilnosti” dok se alpska članica EU-a bori s energetskom krizom i inflacijom, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

U kampanji pod sloganom “Jasnoća”, Van der Bellen bio je favorit za drugi mandat, a njegovih šest protivnika, svi muškarci, jako zaostaju.

“Najveći protivnik u nedjelju bit će kauč”, rekao je Van der Bellen, 78-godišnji profesor ekonomije na posljednjem predizbornom skupu i pozvao građane da izađu na izbore.

Svi ga podržavaju osim FPOe

Pravo glasa ima gotovo 6,4 miliona ljudi od ukupno devet miliona stanovnika u Austriji.

Na plakatima je proglašen “sigurnim izborom u olujnim vremenima” usred energetske krize i inflacije širom Evrope. Bivši čelnik Zelenih kandidirao se kao nezavisni kandidat, ali ima eksplicitnu ili implicitnu podršku najvećih austrijskih stranaka osim krajnje desne Slobodarske stranke (FPOe), čiji kandidat Walter Rosenkranz prema anketama ima podršku 15 posto birača.

Van der Bellen, kojeg pristalice od milja zovu “profesor”, neočekivano je teško pobijedio na izborima 2016. godine, i to u drugom krugu protiv političara stranke FPOe. No, rejting FPOe naglo pada od 2019. godine nakon što je u korupcijskom skandalu pala vlada i koji je 2021. godine doveo i do ostavke tadašnjeg kancelara Sebastiana Kurza.

Ceremonijalna dužnost

Analitičar Thomas Hofer rekao je da je “ključno” da Van der Bellen izbjegne drugi krug kao 2016. kada je kampanja bila “vrlo razdorna i neprijateljska”.

“Van der Bellen se zalaže za integritet i stabilnost, što birači jako cijene s obzirom na mnoštvo kriza u mnogim europskim zemljama”, rekla je za AFP Julia Partheymueller, politička analitičarka sa Univerziteta u Beču.

Poznat po svom prepoznatljivom profesorskom ponašanju, Van der Bellen će postati najstariji austrijski šef države ako pobijedi.

Predsjednička dužnost, s mandatom od šest godina, uglavnom je ceremonijalna.

Izvor: Agencije