Musk predložio da se Kini dodijeli kontrola nad Tajvanom

Američki biznismen sugerirao je da bi tenzije mogle biti riješene na taj način, a tajvanski zvaničnici su odgovorili da bi trebao angažirati ozbiljnog savjetnika.

Elon Musk: Moj prijedlog bi bio da se smisli posebna administrativna zona za Tajvan (Reuters)

Američki biznismen Elon Musk sugerirao je da bi tenzije između Kine i Tajvana mogle biti riješene tako što bi se Pekingu dodijelila izvjesna kontrola nad Tajvanom, na šta su tajvanski zvaničnici odgovorili da bi Musk trebao angažirati ozbiljnog savjetnika.

“Moj prijedlog bi bio da se smisli posebna administrativna zona za Tajvan… Što vjerovatno ne bi učinilo sve sretnim“, rekao je on u intervjuu za Financial Times.

Musk je to kazao odgovarajući na pitanja o Kini, gdje njegova kompanija Tesla Motors, koja proizvodi električne automobile, upravlja velikom fabrikom.

“I moguće je [formirati administraciju], i mislim da je vjerovatno… Da bi mogli imati blaži aranžman od Hong Konga“, rekao je Musk.

‘Svijet je vidio šta se dogodilo Hong Kongu’

Zvaničnik Tajvana je odgovorio da bi američki biznismen trebao angažirati ozbiljnog političkog savjetnika.

“Svijet je jasno vidio šta se dogodilo Hong Kongu“, kazao je zvaničnik Tajvana, pod uslovom anonimnosti, pošto nije imao ovlaštenje da razgovara s medijima, prenosi Reuters.

Kina vidi Tajvan kao jednu od svojih provincija i Peking već dugo obećava da će otok vratiti pod kontrolu Kine, ne isključujući upotrebu sile ukoliko bude potrebno.

Tajvanska vlada se protivi tvrdnjama Kine i poručuje da samo 23 miliona stanovnika tog otoka može odlučivati o svojoj budućnosti.

Izvor: Agencije