Francuska pozvala svoje državljane da što prije napuste Iran

Dvojica Francuza pojavila su se na videosnimku u kojem priznaju da su pripadnici francuskih obavještajnih službi u Iranu.

Francuska je optužila Iran za djelovanje u stilu 'najgorih diktatorskih režima' (EPA)

Francusko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je svoje državljane i one koji imaju dvojna državljanstva da što prije napuste Iran, navodeći da su izloženi riziku od nasumičnih hapšenja.

“Svaki francuski građanin, uključujući one s dvojnim državljanstvom, izložen je visokom riziku od hapšenja, nasumičnog pritvaranja i nepravednog suđenja”, navodi se u saopćenju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Francuska je ranije optužila Iran za djelovanje u stilu “najgorih diktatorskih režima”, nakon što su se dvojica Francuza pojavila na videosnimku u kojem priznaju da su pripadnici francuskih obavještajnih službi.

‘Pariz odbacuje priznanja’

Ministarstvo vanjskih poslova u Parizu ističe da su “njihova navodna priznanja inscenirana na nečuven, užasavajući i neprihvatljiv način, u suprotnosti s međunarodnim pravom”.

Dvojica Francuza uhapšena su u maju, a do navodnih priznanja došlo je usred aktuelnih nemira u Iranu, koje Teheran povezuje sa stranim neprijateljima.

Ističe se da se “priznanje” poklapa s višesedmičnim antivladinim protestima u Iranu zbog smrti Mahse Amini (22), Iranke kurdskog porekla, u policijskom pritvoru prošlog meseca.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada