Tajland u žalosti nakon pokolja u dječjem vrtiću

Masakr je jedan od najgorih u kojem su ubijena djeca, a da je napad počinila jedna osoba.

Oko 30 djece bilo je u objektu - ružičastoj, jednokatnici okruženoj travnjakom i malim palmama - kada je napadač stigao i počeo ih ubijati (EPA)

Na zgradama tajlandske vlade u petak su zastave bile spuštene na pola koplja u znak žalosti zbog ubistva više od 30 ljudi, među njima 23 djece, nakon što je bivši policajac upao u dječji vrtić i napao ih nožem i pištoljem, što je šokiralo naciju koja traži odgovore.

Većina djece koja su u četvrtak ubijena u vrtiću u Uthai Sawanu, gradu udaljenom 500 km sjeveroistočno od Bangkoka, izbodena je na smrt, rekla je policija, označavajući tako jedan od najstrašnijih pokolja djece u novijoj historiji.

Policija je identificirala napadača kao bivšeg policajca koji je otpušten zbog optužbi za drogu, zbog čega mu se i sudilo. Nakon napada otišao je kući i ubio ženu i dijete, i na kraju sebe.

Ubijena djeca bila su u dobi od dvije do pet godina, rekao je lokalni dužnosnik.

“To je prizor koji nitko ne želi vidjeti. Od prvog koraka kad sam ušao, osjećao sam se mučno”, rekao je za Reuters Piyalak Kingkaew, radnik hitne pomoći koji je vodio prvi hitni tim.

“Već smo to prošli, ali ovaj incident je najmučniji jer su to mala djeca”, rekao je.

Bivši policajac bio je na sudu ranije tog dana, a zatim je otišao u vrtić po svoje dijete, rekao je glasnogovornik policije Paisal Luesomboon za ThaiPBS.

Kada ondje nije pronašao svoje dijete, započeo je ubilački pohod i počeo ubijati djecu, rekao je Paisal.

‘Molila sam za milost’

Kasno u četvrtak, Reutersov fotograf vidio je kako vreću s tijelom ubojice Panye Khamrapa prenose iz kombija u pokrajinsku policijsku stanicu.

“Ne znam (zašto je to učinio), ali bio je pod velikim pritiskom”, rekla je Panyina majka za Nation TV, navodeći dug koji je bivši policajac imao i njegovo uzimanje droge.

Fotografije koje je u dječjem vrtiću snimio spasilački tim i podijelio s Reutersom prikazuju sitna tijela položena na pokrivače.

“Krenuo je prema meni i molila sam ga za milost, nisam znala šta učiniti”, rekla je jedna potresena žena za ThaiPBS, boreći se sa suzama.

“Ništa nije rekao, pucao je na vrata dok su djeca spavala”, rekla je druga žena izbezumljena.

Oko 30 djece bilo je u objektu – ružičastoj, jednokatnici okruženoj travnjakom i malim palmama – kada je napadač stigao.

Bilo ih je manje nego inače jer je jaka kiša zadržala mnogo ljudi, rekao je okružni dužnosnik Jidapa Boonsom.

Napadač je na silu ušao u zaključanu sobu u kojoj su spavala djeca, rekao je Jidapa.

Tri dječaka i djevojčica koji su preživjeli napad nalaze se na bolničkom liječenju, saopćila je policija.

Masakr je jedan od najgorih u kojem su ubijena djeca, a da je napad počinila jedna osoba.

Anders Breivik ubio je 69 ljudi, većinom tinejdžera, u ljetnom kampu u Norveškoj 2011.

U napadu u osnovnoj školi Sandy Hook u Newtown Connecticutu 2012. ubijeno je 20 djece, u Dunblaneu u Škotskoj 1996. ubijeno je 16 djece, a ove godine u školi u Uvaldeu u Teksasu 19 djece.

Zakoni o oružju strogi su u Tajlandu, ali u poređenju s nekim drugim zemljama jugoistočne Azije oružje posjeduje mnogo ljudi.

Ilegalno oružje, koje često potječe iz sukobima razorenih susjednih zemalja, uobičajeno je.

Izvor: Agencije