SAD uveo Sjevernoj Koreji nove sankcije nakon lansiranja raketa

Sankcije su usmjerene na dvije kompanije registrirane u Singapuru i kompaniju registriranu na Maršalskim otocima, saopćilo je Ministarstvo finansija u Washingtonu.

Sjeverna Koreja je lansirala šest projektila u 12 dana (EPA)

Sjedinjene Američke Države su uvele Sjevernoj Koreji nove sankcije nakon najnovijeg lansiranja raketa ove sedmice.

Sankcije su usmjerene na mrežu za nabavku goriva za koju Washington navodi da podržava oružane programe Pjongjanga i njegovu vojsku, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kako je saopćilo američko Ministarstvo finansija, sankcije su usmjerene na dvije kompanije registrirane u Singapuru i kompaniju registriranu na Maršalskim otocima.

Lansiranje balističkih raketa dugog dometa Sjeverne Koreje, uključujući onu iznad teritorije Japana, pokazuju kontinuirano nepoštovanje rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, istakao je u saopćenju Brian Nelson, zamjenik ministra za terorizam i finansijsku obavještajnu službu.

Šest projektila u 12 dana

Sjeverna Koreja je ispalila u četvrtak dvije balističke rakete koje su letjele iznad teritorije Japana.

Lansiranje projektila bilo je šesto u 12 dana i prvo od kako je Sjeverna Koreja u utorak ispalila raketu srednjeg dometa (IRBM) iznad Japana, što je izazvalo održavanje zajedničkih vježbi Južne Koreje i SAD-a, koje su ispalile više projektila u more.

Balistička raketa “Hyunmo-2” je tom prilikom otkazala ubrzo nakon lansiranja i srušila se tokom vježbe, ali bojeva glava nije eksplodirala i niko nije povrijeđen.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada