Počele vježbe SAD-a i Južne Koreje nakon sjevernokorejskog ispaljivanja projektila

Vježbe su počele nakon što je Sjeverna Koreja u četvrtak lansirala nekoliko balističkih projektila u more, a kasnije su ratni avioni letjeli blizu granice s Jugom.

Vježbe uključuju udarnu grupu nosača aviona USS Ronald Reagan (EPA)

Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države u petak su počele zajedničke pomorske vježbe s američkim nosačem aviona, saopćila je južnokorejska vojska, dan nakon što su uzletjeli borbeni avioni kao reakcija na sjevernokorejsko ispaljivanje balističkog projektila.

Pomorske vježbe održat će se u vodama u blizini južnokorejske istočne obale 7. i 8. oktobra, saopćio je južnokorejski zajednički štab.

Vježbe su počele nakon što je Sjeverna Koreja u četvrtak lansirala nekoliko balističkih projektila u more, a kasnije su ratni avioni letjeli blizu granice s Jugom.

Jačanje operativnih sposobnosti

“Nastavit ćemo jačati naše operativne sposobnosti i spremnost da odgovorimo na bilo kakve provokacije Sjeverne Koreje zajedničkim vježbama s… udarnom grupom nosača aviona USS Ronald Reagan”, saopćio je Zajednički štab južnokorejskih snaga.

Američka udarna grupa ove je sedmice već sudjelovala u trilateralnim vježbama proturaketne odbrane s ratnim brodovima iz Japana i Južne Koreje, potaknuta pokusom u utorak u kojem je Sjeverna Koreja lansirala balistički projektil koji je preletio dio Japana.

Visoki odbrambeni dužnosnici iz Japana, Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država razgovarali su o najnovijem razvoju događaja u pozivu u petak, osuđujući sjevernokorejska lansiranja i slažući se da su nedavne trilateralne pomorske vježbe poboljšale njihovu sposobnost da odgovore Sjevernoj Koreji, saopćilo je južnokorejsko ministarstvo odbrane u izjavi.

Izvor: Agencije