Palestinci traže od Velike Britanije da podrži dvodržavno rješenje

Međunarodna zajednica ima veliku odgovornost da izvrši pritisak na Izrael da prekine s kršenjem svojih obaveza planovima širenja jevrejskih naselja, kaže palestinski premijer.

Izrael je 1967. godine okupirao Zapadnu obalu (Reuters)

Palestinski premijer Mohammed Ishtaye pozvao je Veliku Britaniju da prizna palestinsku državu u granicama iz 1967. godine, s Jerusalemom kao prijestolnicom, i poduzme mjere protiv širenja jevrejskih naselja.

To je kazao tokom sastanka održanog u gradu Ramallahu sa Stephenom Hickeyjem, direktorom odjela za Bliski istok i sjevernu Afriku u britanskom Ministarstvu vanjskih poslova, navodi se u zvaničnom saopćenju.

Ishtaye je poručio Hickeyju da se Velika Britanija mora usprotiviti izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija i podržati dvodržavno rješenje, u koje Velika Britanija vjeruje, prenosi Fena.

“Međunarodna zajednica ima veliku odgovornost da izvrši pritisak na Izrael da prekine s kršenjem svojih obaveza planovima širenja jevrejskih naselja, kao i opstrukcijom palestinskih izbora na palestinskim teritorijama, uključujući istočni Jerusalem”, izjavio je Ishtaye.

Protiv izmještanja britanske ambasade

Također je pozvao britanskog zvaničnika da izvrši prtitisak na Izrarel da prekine “nelegalne dedukcije” od palestinskih poreznih prihoda, koje stavljaju palestinsku vladu u tešku finansijsku situaciju.

Ishtaye je raspravljao s Hickeyem o opasnosti objave britanske premijerke Liz Truss i njene namjere da izmjesti britansku ambasadu u Izraelu u Jerusalem.

“Izmještanje ambasade u Jerusalem potkopalo bi dvodržavno rješenje”, kazao je Ishtaye, dodajući da će to naškoditi budućem političkom procesu i bilo bi suprotno međunarodnom pravu, rezolucijama Ujedinjenih naroda, kao i britanskoj poziciji.

Palestinci žele uspostaviti državu na teritrorijama koje je osvojio Izrael 1967. godine, među kojima su Zapadna obala, Pojas Gaze i istočni Jerusalem kao njena prijestolnica.

Izrael insistira da je čitav grad Jerusalem njegova prijestolnica.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada