NYT: Ako Putin upotrijebi nuklearno oružje, kako bi Zapad trebao odgovoriti?

Američki zvaničnici navode da je rizik od ruske upotrebe nuklearnog oružja u ratu još uvijek nizak te da nisu uočili dokaze da je Moskva počela mobilizaciju za njegovo korištenje.

Administracija u Washingtonu je sada više zabrinuta u pogledu mogućnosti da Moskva upotrijebi oružje za masovno uništenje (Arhiva)

Od kako je izbio rat u Ukrajini, prije više od sedam mjeseci, govori se o mogućnosti nuklearnog rata, s tim da su glasovi koji upozoravaju na ovu opasnost postali sve glasniji u posljednje dvije sedmice.

U televizijskom obraćanju je ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio da će upotrijebiti nuklearno oružje u slučaju da teritorija Rusije bude ugrožena.

U izvještaju američkog lista New York Times navodi se da ukrajinska Vlada ozbiljno shvata Putinovu prijetnju.

Prema riječima višeg savjetnika ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, obavještajne agencije u zemlji vjeruju da postoji “veoma visok rizik” da Rusija upotrijebi taktičko nuklearno oružje.

List objašnjava da je taktičko nuklearno oružje manje smrtonosno od konvencionalnog nuklearnog oružja i da je dizajnirano za upotrebu na bojnom polju.

Međutim, američki zvaničnici navode da je rizik od ruske upotrebe nuklearnog oružja u ratu još uvijek nizak, budući da nisu uočili nikakve dokaze da je Moskva počela mobilizaciju za korištenje nuklearnog oružja.

Eskalacija bi vodila do potpunog nuklearnog rata

Međutim, američka administracija je sada više zabrinuta u pogledu mogućnosti da Moskva upotrijebi oružje za masovno uništenje u odnosu na početak sukoba, a u Washingtonu su počeli razgovori o mogućim scenarijima postnuklearnog napada, piše NYT.

Kako će Zapad odgovoriti ako Putin upotrijebi nuklearno oružje u ratu?

List napominje da je Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Joea Bidena, u odgovoru na Putinovu prijetnju, izjavio da bi svaka upotreba nuklearnog oružja dovela do “katastrofalnih posljedica” za Rusiju.

Istaknuo je kako je to jasno dao do znanja tokom privatnih kontakata s Moskvom.

Međutim, još uvijek nije poznato na koje je katastrofalne posljedice američki savjetnik za nacionalnu sigurnost tačno mislio.

Jedna od opcija bi bila da Sjedinjene Američke Države odgovore na isti način svojim taktičkim nuklearnim napadom, piše list.

Ovaj odgovor bi odvratio neprijatelja i povećao povjerenje saveznika te išao u prilog ideji zabrane upotrebe nuklearnog oružja u budućnosti i naglašavanja da njegovo korištenje neće proći bez bolnih posljedica.

Zvaničnici u Bidenovoj administraciji su, međutim, mjesecima poricali da postoji bilo kakav scenarij u kojem bi SAD odgovorio nuklearnim oružjem ako se Putin odluči na takav korak u ratu.

I to s dobrim razlogom, smatra politički analitičar Matthew Kroenig, kojeg je citirao NYT.

Prema njegovim riječima, američki odgovor upotrebom nuklearnog oružja mogao bi ojačati zabranu upotrebe oružja za masovno uništenje, ali bi, također, mogao pokrenuti ciklus međusobne eskalacije, koji se završava potpunim nuklearnim ratom.

Izvještaj NYT-a sugerira da su izglednije druge opcije vojnog odgovora, poput toga da SAD koristi konvencionalno oružje protiv položaja sa kojeg je lansirano rusko nuklearno oružje, ili da ukrajinskim snagama daju potrebno oružje da to same učine.

‘Demagozi neće stradati u nuklearnoj apokalipsi’

List navodi da je general David Petreus, bivši direktor Centralne obavještajne agencije (CIA), nedavno otišao toliko daleko, u odgovoru na rusku upotrebu nuklearnog oružja, da je spekulirao da će Bidenova administracija voditi Sjevernoatlantski savez u kolektivnim vojnim naporima “da eliminiraju svo rusko konvencionalno oružje na bojnom polju u Ukrajini, na Krimu i sve [ruske ratne brodove] brodove u Crnom moru”.

S druge strane, čini se da ruski zvaničnici vjeruju da bi mogli koristiti nuklearno oružje u Ukrajini bez straha od vojnog odgovora NATO-a, ističe NYT.

“Prekomorski i evropski demagozi neće stradati u nuklearnoj apokalipsi”, napisao je Dmitrij Medvedev, potpredsjednik Putinovog Vijeća sigurnosti, u objavi na društvenoj mreži Telegram.

“Stoga će progutati upotrebu bilo kakvog oružja u trenutnom sukobu”, dodao je Medvedev.

Izvor: Agencije