Lideri ISIL-a ubijeni u helikopterskom napadu SAD-a

Ovo je prvi put od početka rata u Siriji 2011. da su američke trupe izvele helikoptersku operaciju u području pod kontrolom režima Bashara al-Assada.

Centralna komanda američke vojske saopćila je da početne procjene pokazuju da u ovim napadima nema civilnih žrtava te da nije bilo vojnih žrtava SAD-a (AP)

Američke snage ubile su nekoliko vođa oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL, ISIS) u Siriji u zračnom napadu izvedenom sa srijede na četvrtak, saopćila je američka komanda, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Helikopterska operacija, čija je meta bio Rakan Wahid al-Shamri, izvedena je u noći sa srijede na četvrtak na sjeveroistoku Sirije, navodi se u prvom saopćenju za javnost američke vojne komande za Bliski istok (Centcom).

Ovo je prvi put od početka rata u Siriji 2011. godine da su američke trupe izvele helikoptersku operaciju u području pod kontrolom režima Bashara al-Assada, tvrdi Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Bez civilnih žrtava

Američka komanda je potom u drugom saopćenju za medije objavila kako je ubila još dvojicu vođa ISIL-a tokom zračnog napada u sjevernoj Siriji.

U ovom drugom napadu su, prema Centcomu, ubijeni „i Abu-Hashuma al-Umawija te još jedan viši zvaničnik ISIL-a”.

„Ovaj udar će oslabiti sposobnost ISIL-a da destabilizira regiju i da udari na naše snage i naše partnere”, komentirao je šef američke komande u regiji, general Michael Kurilla.

Centralna komanda američke vojske saopćila je da početne procjene pokazuju da u ovim napadima nema civilnih žrtava te da nije bilo vojnih žrtava SAD-a.

Izvor: Agencije