Dobitnici Nobelove nagrade za mir aktivisti za ljudska prava

Aktivista za ljudska prava Aleš Beljatski iz Bjelorusije, ruska organizacija za ljudska prava Memorijal i ukrajinska organizacija za ljudska prava Centar za građanske slobode, dobitnici Nobelove nagrade za mir.

"Oni već dugi niz godina promovišu pravo da kritikuju vlast i štite osnovna prava građana“, saopštio je u obrazloženju Nobelov komitet (EPA)

Bjeloruski aktivista za ljudska prava Aleš Beljatski, ruska organizacija za ljudska prava Memorijal i ukrajinska organizacija za ljudska prava Centar za građanske slobode, dobitnici su Nobelove nagrade za mir za 2022.godinu, javlja Tanjug.

Nagrada im je dodjeljena “za predstavljanje civilnog društva u svojim zemljama i zaštitu fundamentalnih ljudskih prava svojih građana”, prenosi Reuters.

Dokumentovanje ratnih zločina

“Oni već dugi niz godina promovišu pravo da kritikuju vlast i štite osnovna prava građana“, saopštio je u obrazloženju Nobelov komitet.

Navedeno je da su dobitnici “uložili izuzetan napor da dokumentuju ratne zločine, kršenje ljudskih prava i zloupotrebu moći” i da “zajedno pokazuju koliki je značaj civilnog društva za mir i demokratiju”, navodi britanska agencija.

 

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada