Bijela kuća: Nema naznaka da se Rusija priprema za upotrebu atomskog oružja

Pojašnjenje Bijele kuće dolazi nakon što je američki predsjednik Joe Biden ocijenio da se svijet prvi put nakon hladnog rata sučeljava s opasnošću nuklearnog ‘armagedona’.

Bijela kuća je saopćila da nema naznaka da se Rusija priprema da u skoroj budućnosti upotrijebi nuklearno oružje (Arhiva)

Sjedinjene Američke Države ne vide nikakve znakove da se Rusija aktivno priprema koristiti nuklearno oružje u Ukrajini, saopćila je Bijela kuća.

“Nemamo razloga prilagođavati naše strateško nuklearno stajalište, kao što nemamo naznaka da se Rusija priprema da u skoroj budućnosti upotrijebi nuklearno oružje”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće.

Ovo pojašnjenje Karine Jean-Pierre dolazi nakon posebno snažnih izjava koje predsjednik Joe Biden dao u četvrtak i u kojima je ocijenio da se svijet prvi put nakon hladnog rata sučeljava s opasnošću nuklearnog “armagedona”, to jest apokalipse, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Na pitanje je li ova veća zabrinutost povezana s novim obavještajnim podacima kojima raspolažu Sjedinjene Američke Države, glasnogovornica je rekla da “nije”, kratko odgovarajući na novinarska pitanja u avionu kojim je predsjednik Joe Biden letio iz Washingtona.

Prijetnja ‘armagedona’

“Nismo bili sučeljeni s prijetnjom ‘armagedona’ od Kennedyja i kubanske raketne krize 1962. godine”, rekao je Biden u New Yorku, ocijenivši da se njegov ruski kolega Vladimir Putin “ne šali” kada prijeti atomskim oružjem.

Od 14. do 28. oktobra 1962. kriza s raketama koje je Sovjetski Savez postavio na Kubi i koje je SAD otkrio držala je cijeli svijet u napetosti zbog straha od nuklearnog rata.

Vladimir Putin, koji je naišao na snažan ukrajinski otpor potpomognut zapadnom vojnom pomoći, spomenuo je upotrebu atomskog oružja u televizijskom govoru 21. septembra.

Rekao je da je spreman upotrijebiti “sva sredstva” iz svog arsenala i optužio je Zapad da želi “uništiti” Rusiju.

Izvor: Agencije