Biden: SAD traži alternative razočaran odlukom OPEC-a

Američki predsjednik je rekao da uprkos odluci OPEC-a da smanji proizvodnju nafte nije požalio svoju posjetu Saudijskoj Arabiji ovog ljeta.

OPEC+ donio je odluku da naglo smanjiti proizvodnju nafte (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden izrazio je razočarenje zbog najavljenih planova članica Organizacije zemalja izvoznica nafte OPEC+ da smanje proizvodnju nafte i rekao da Sjedinjene Američke Države traže alternative.

Rekao je da uprkos toj odluci nije požalio svoju posjetu Saudijskoj Arabiji ovog ljeta, za koju je dodao da je bila usmjeren na Bliski istok.

OPEC+ je u srijedu odlučio naglo smanjiti proizvodnju nafte, što je dodatno smanjilo ponudu na tržištu i povećalo mogućnost da se poveća cijena goriva prije parlamentarnih američkih izbora u novembru, na kojima će Bidenovi demokrati pokušati zadržati kontrolu nad Kongresom i Senatom.

‘Mnogo alternativa’

“Razmatramo moguće alternative. Ima mnogo alternativa. Još uvijek nismo odlučili”, rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući, komentirajući odluku OPEC+-a.

Dodao je da nije požalio svoju odluku da ode u Saudijsku Arabiju, rekavši da ta posjeta u suštini nije bila u vezi s naftom.

“Putovanje je bilo o Bliskom istoku i o Izraelu i … analiziranju pozicija”, kazao je Biden, dodavši da je odluka OPEC+-a “razočarenje” koje ukazuje na probleme.

Izvor: Agencije