Armenija i Azerbejdžan pristali na civilnu misiju EU-a duž granice

U najtežim sukobima između dvije bivše sovjetske države od 2020. potkraj prošlog mjeseca ubijeno je više od 200 ljudi.

Dogovor je postignut u Pragu na marginama prvog sastanka na vrhu Evropske političke zajednice gdje su se sastali azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev (lijevo), armenski premijer Nikol Pašinjan (desno) i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel (u sredini) (EPA)

Evropsko vijeće u petak je saopćilo da su Armenija i Azerbejdžan pristali na civilnu misiju EU-a uz granicu tih zemalja, gdje je u najtežim sukobima između dvije bivše sovjetske države od 2020. potkraj prošlog mjeseca ubijeno više od 200 ljudi.

Također je rečeno da će se sljedeći sastanak komisije za razgraničenje održati u Briselu do kraja oktobra.

Dogovor je, kako navodi Reuters, postignut nakon što su se u četvrtak u Pragu na marginama prvog sastanka na vrhu Evropske političke zajednice sastali azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev, armenski premijer Nikol Pašinjan, francuski predsjednik Emmanuel Macron i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Desetljećima stara neprijateljstva

“Armenija i Azerbejdžan potvrdili su svoju predanost Povelji Ujedinjenih naroda i Deklaraciji iz Alma Ate iz 1991. kojom obje strane međusobno priznaju teritorijalni integritet i suverenitet”, navodi se u saopćenju Evropskog vijeća.

Civilna misija Evropske unije počet će u oktobru i trajat će najviše dva mjeseca.

“Svrha ove misije je izgraditi povjerenje i svojim izvještajima pridonijeti graničnim komisijama”, saopćilo je Vijeće.

Sukob između Armenije i Azerbejdžana povezan je s desetljećima starim neprijateljstvima oko kontrole nad regijom Nagorno-Karabahom, međunarodno priznatim kao dio Azerbejdžana, ali do 2020. u velikoj mjeri pod kontrolom većinskog etničkog armenskog stanovništva.

Izvor: Agencije