Američki Kongres će raspravljati o povlačenju trupa iz Saudijske Arabije i UAE

Nakon što je OPEC+odlučio da smanji proizvodnju nafte, demokrate u Kongresu predložile su nacrt zakona o povlačenju američkih trupa iz Saudijske Arabije i UAE.

Nacrt zakona prvo mora odobriti Predstavnički dom, a zatim i Senat, nakon čega mora dobiti odobrenje američkog predsjednika (EPA)

Nakon što je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici, poznati kao OPEC+, odlučila da od novembra smanji proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno, demokrate u američkom Kongresu predložili su nacrt zakona o povlačenju američkih trupa iz Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

U nacrtu zakona koje je podnijelo troje demokrata navodi se da se u Saudijskoj Arabiji i UAE trenutno nalazi blizu 5.000 američkih vojnika, te je istaknuto da bi ti vojnici trebali biti povučeni u roku od 90 dana nakon usvajanja zakona kao i da sistemi protivzračne odbrane raspoređeni u regionu kao što su Patriot i THAAD treba da budu povučeni.

“Saudijska Arabija i UAE su se godinama oslanjali na američko vojno prisustvo u smislu svoje lične sigurnosti i naftnih polja. Iako ove zemlje aktivno rade protiv nas, ne vidimo razloga da zadržimo naše vojno prisustvo tamo”, naveli su zastupnici koji su pripremali nacrt zakona.

Istakli su da ova odluka predstavlja prekretnicu u odnosima između SAD-a i Zaljeva.

“Ako Saudijska Arabija i UAE žele pomoći (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu, moraju se pobrinuti i za sebe u smislu odbrane”, poručili su američki zastupnici.

Nacrt zakona potpisali su predstavnik iz Ilinoisa Sean Casten, demokratski zastupnik iz New Jerseya Tom Malinowski i predstavnica Pennsylvanije Susan Wild.

Nacrt zakona prvo mora odobriti Predstavnički dom, a zatim i Senat, nakon čega mora dobiti odobrenje američkog predsjednika Joea Bidena.

Smanjena proizvodnja

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici, poznati kao OPEC+, dogovorili su se u srijedu da od novembra smanje proizvodnju za dva miliona barela dnevno u odnosu na nivoe proizvodnje iz augusta.

Na prvom ličnom susretu od marta 2020. godine 23 člana grupe održali su 33. ministarski sastanak na temu obima proizvodnje.

Grupa je ukazala na neizvjesnost koja okružuje globalnu ekonomiju i izglede tržišta nafte i istakla “potrebu da se poboljšaju dugoročne smjernice za tržište nafte”.

Produženo je trajanje Deklaracije o saradnji do 31. decembra 2023. godine.

Sljedeći sastanak članica OPEC-a i zemalja koje nisu članice zakazan je za 4. decembar.

OPEC+ je smanjio dnevnu proizvodnju sirove nafte za otprilike 10 miliona barela u aprilu 2020. zbog naglog pada potražnje nakon početka pandemije COVID-19.

Kada su od aprila 2021. globalne ekonomije i potražnja za naftom počele da se oporavljaju, počelo je i postepeno ublažavanje ovih rezova.

Zemlje članice su se složile da smanje proizvodnju za 100.000 barela dnevno u oktobru.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada