Yonhap: Sjeverna Koreja ispalila još jedan balistički projektil

Posljednji lansirani projektil bio je šesti u 12 dana i prvi otkako je u utorak Sjeverna Koreja ispalila projektil srednjeg dometa iznad Japana.

Japanska obalna straža je objavila kako je Sjeverna Koreja možda ispalila i drugu raketu, dodajući da se čini da su već pale (EPA)

Južna Koreja je saopćila kako je u četvrtak Sjeverna Koreja ispalila balistički projektil prema istočnoj obali, prenosi južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Kako prenosi agencija Hina, pozivajući se na Reuters, posljednji lansirani projektil bio je šesti u 12 dana i prvi otkako je u utorak Sjeverna Koreja ispalila projektil srednjeg dometa iznad Japana.

Japanska obalna straža je objavila kako je Sjeverna Koreja možda ispalila i drugu raketu, dodajući da se čini da su već pale.

Sporni nosač aviona

Lansiranja su uslijedila nakon zajedničkih vojnih vježbi Južne Koreje i Sjedinjeni Američkih Država te povratka američkog nosača aviona u more između Koreje i Japana kao odgovor na nedavna sjevernokorejska testiranja projektila.

Sjeverna Koreja je u četvrtak i osudila SAD zbog dovođenja nosača USS Ronald Reagan u vode korejskog poluotoka. Taj potez predstavlja „ozbiljnu prijetnju” stabilnosti regije, navodi se u saopćenju koje je objavilo sjevernokorejsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Izvor: Agencije