WHO: Niz dječijih smrti u Gambiji povezan s indijskim sirupom za kašalj

Otkrića su uslijedila nakon testiranja nekoliko medicinskih sirupa za koje se sumnjalo da su uzrokovali smrt 66 djece u maloj zapadnoafričkoj zemlji Gambiji.

Laboratorijska analiza potvrdila je "neprihvatljive" količine dietilen glikola i etilen glikola, koji mogu biti toksični i dovesti do akutnog oštećenja bubrega, saopštio je WHO (Reuters)

Smrti više desetaka gambijske djece od akutnih ozljeda bubrega mogle bi biti povezane s kontaminiranim sirupima protiv kašlja i prehlade koje je napravio indijski proizvođač lijekova, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Otkrića, koje je objavio glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus, uslijedila su nakon testiranja nekoliko medicinskih sirupa za koje se sumnjalo da su uzrokovali smrt 66 djece u maloj zapadnoafričkoj zemlji Gambiji, piše Reuters, prenosi Hina.

Tedros je rekao da UN-ova agencija provodi istragu s indijskim regulatorima i kompanijom koja je proizvela sirupe Maiden Pharmaceuticals.

Maiden Pharma je odbila komentarisati, dok su pozivi i poruke glavnom indijskom regulatoru za lijekove ostali bez odgovora. Indijsko ministarstvo zdravstva nije odgovorilo na zahtjev za komentar.

Upozorenje na četiri proizvoda

WHO je u srijedu izdao upozorenje o medicinskim proizvodima tražeći od regulatora da uklone proizvode kompanije Maiden Pharma s tržišta.

Proizvodi su možda distribuisani na drugim mjestima kroz neformalna tržišta, ali do sada su identifikovani samo u Gambiji, navodi WHO u svom upozorenju.

Upozorenje se odnosi na četiri proizvoda – Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby Cough Sirup, Makoff Baby Cough Sirup i Magrip N Cold Syrup.

Laboratorijska analiza potvrdila je “neprihvatljive” količine dietilen glikola i etilen glikola, koji mogu biti toksični i dovesti do akutnog oštećenja bubrega, saopštio je WHO.

Medicinski službenici u Gambiji digli su uzbunu u julu, nakon što su deseci djece počeli obolijevati te razvijati probleme s bubrezima. Smrti su bunile ljekare prije nego što se pojavio obrazac – na desetke pacijenata mlađih od pet godina razboljeli su se tri do pet dana nakon što su uzeli lokalno prodavani paracetamol sirup.

Indijska kompanija

Direktor zdravstvenih službi Gambije Mustapha Bittaye rekao je da su slični problemi otkriveni u drugim sirupima, ali da ministarstvo čeka potvrdu rezultata.

Rekao je da se broj smrtnih slučajeva smanjio posljednjih sedmica te da je zabranjena prodaja proizvoda Maiden Pharmaceuticalsa. Ipak, donedavno su se neki od sirupa još uvijek prodavali u privatnim klinikama i bolnicama, rekao je.

Gambijska Agencija za kontrolu lijekova u utorak je poslala pismo zdravstvenim radnicima u kojem im nalaže da prestanu prodavati sve proizvode navedene na popisu WHO-a.

Maiden Pharmaceuticals proizvodi lijekove u svojim pogonima u Indiji, koje zatim prodaje na domaćem tržištu te ih izvozi u zemlje Azije, Afrike i Latinske Amerike, navodi se na internetskoj stranici kompanije.

Izvor: Agencije