Mediji: Američke tajne operacije u Ukrajini u skladu s odlukom Bidena

Tajne američke operacije unutar Ukrajine su sada daleko opsežnije nego što su bile na početku rata, navodi ‘The Intercept’.

Ukrajinske trupe tokom vježbi ( (Getty Images)

Američki portal The Intercept navodi, pozivajući se na sadašnje i bivše američke zvaničnike, da se tajne američke operacije izvode unutar Ukrajine i to u skladu s neobjavljenom odlukom američkog predsjednika Joea Bidena.

Portal otkriva, u svom izvještaju koji se bavi ovom temom, da je Biden obavijestio određene čelnike u Kongresu o odluci američke administracije da provede široki program tajnih operacija unutar Ukrajine.

Bivši oficir američkih specijalnih snaga rekao je da je Biden izmijenio već postojeću predsjedničku naredbu, izdatu za vrijeme administracije predsjednika Baracka Obame, koja je osmišljena da se suprotstavi aktivnostima zlonamjernog stranog utjecaja.

The Intercept je citirao bivšeg oficira CIA-e koji je rekao da je Bidenova upotreba već postojeće odluke bila frustrirajuća za neke obavještajne službenike, jer su smatrali da se umiješanost Sjedinjenih Američkih Država u sukob u Ukrajini u znatnoj mjeri razlikuje od duha te rezolucije, zbog čega ova kriza zaslužuje nove procedure.

Portal navodi da je glasnogovornik CIA-e odbio komentirati navode o tome da postoje tajne operacije u Ukrajini po nalogu predsjedništva.

Veće prisustvo i agenata i resursa CIA-e

Prema portalu, otkako je Ukrajina pokrenula uspješnu kontraofanzivu protiv ruskih snaga krajem augusta, američki zvaničnici pokušavaju pripisati sebi zasluge i insistiraju na tome da su američke obavještajne službe bile ključne za pobjedu Ukrajine na bojnom polju.

Međutim, ovi zvaničnici istovremeno umanjuju značaj svojih obavještajnih neuspjeha u Ukrajini, posebno njihovih očitih grešaka na početku rata, navodi portal.

The Intercept također spominje da su američke obavještajne službe istakle, ubrzo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru, da će Moskva pobijediti za nekoliko dana i da će brzo poraziti ukrajinsku vojsku.

The Intercept navodi, pozivajući se na američke vojne i obavještajne zvaničnike, da je Bidenova administracija, kada je postalo jasno da su predviđanja agencije o brzoj pobjedi Moskve pogrešna, naredila vraćanje tajne američke imovine u Ukrajinu, koju je povukla prije rata.

I pored toga, navodi portal, tajne američke operacije unutar Ukrajine su sada daleko opsežnije nego što su bile na početku rata, kada su se američki obavještajci plašili da će Rusija poraziti ukrajinsku vojsku.

The Intercept je naveo da mnogi sadašnji i bivši američki obavještajni zvaničnici kažu da je u Ukrajini mnogo veće prisustvo i agenata i resursa CIA-e, kao i osoblja za specijalne operacije u odnosu na početak ruske invazije krajem februara.

Izvor: Agencije