SAD će zatražiti od Vijeća sigurnosti UN-a sastanak o S. Koreji

Washington će zatražiti sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda nakon što je Pjongjang ispalio balističku raketu iznad Japana prvi put poslije pet godina.

Sjeverna Koreja ispalila je u utorak balističku raketu koja je letjela iznad teritorije Japana (EPA)

Sjedinjene Američke Države će zatražiti od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da se održi sastanak o Sjevernoj Koreji nakon što je Pjongjang ispalio balističku raketu iznad Japana prvi put poslije pet godina.

“Bilo kakva značajna akcija 15-članog Vijeća sigurnosti je malo vjerovatna”, rekle su neimenovane diplomate, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Vijeće sigurnosti je godinama zabranjivalo Sjevernoj Koreji da provodi nuklearne testove i lansiranje balističkih projektilai pojačava sankcije Pjongjangu, kako bi pokušalo stati na put finansiranju tih programa.

Najveća razdaljina rakete

Sjeverna Koreja ispalila je u utorak balističku raketu koja je letjela iznad teritorije Japana, prvi put u pet godina, zbog čega je stanovništvo na sjeveru Japana upozoreno da se skloni i privremeno je obustavljen željeznički saobraćaj.

Raketa je prešla preko japanske teritorije i pala u Pacifički okean.

To je prvi put od 2017. godine da je raketa bila ispaljena u tom pravcu, a Japan je saopćio da je to vjerovatno najveća razdaljina koju je neka sjevernokorejska raketa dostigla i da je iznosila 4.600 kilometara.

SAD je osudio lansiranje balističke rakete preko teritorije Japana.

Izvor: Agencije