Njemački eurozastupnici traže da EP ne seli u Strasbourg

Selidba u Strasbourg i grijanje zgrade Ecropskog parlamenta nije odgovorno postupanje dok druge pozivamo na štednju, upozorio je zastupnik Peter Liese.

Preseljenje Evropskog parlamenta u Strasbourg već je dugo predmet žestokih rasprava (EPA)

Grupa njemačkih europarlamentaraca zatražila je da zbog energetske krize Evropski parlament ove zime zasjeda samo u Briselu i ne troši sredstva na grijanje sjedišta u Strasbourgu i putovanja zastupnika u Francusku.

Selidba u Strasbourg i grijanje parlamentarne zgrade nije odgovorno postupanje dok druge pozivamo na štednju, upozorio je zastupnik Peter Liese predsjednicu EP-a Roberti Metsoli, prenosi Hina.

“Ako tražimo od svih da štede energiju, nije odgovorno da mi grijemo dvije zgrade i idemo na nepotrebna putovanja. Tokom pandemije COVID-19 s razlogom smo se jako dugo susretali samo u Briselu.”

‘Izrugivanje poreznim obveznicima’

“Mnoge energetska kriza još teže pogađa. Zato moramo reagirati”, istaknuo je Liese (Evropska narodna stranka – EPP) u zahtjevu koji je uputio predsjednici EP-a i predsjedniku parlamentarnog Odbora za okoliš Pascalu Canfinu.

Prema njegovom prijedlogu, koji su već podržali neki drugi zastupnici iz Njemačke, EP ne bi selio u Strasbourg na redovna mjesečna zasjedanja tokom zimskih mjeseci sve do aprila.

“Istovremeno grijanje i osvjetljavanje dva kompleksa zgrada u Briselu i Strasbourgu izrugivanje je poreznim obveznicima”, rekao je Moritz Koerner (Renew) za njemački list Bild, koji smatra da bi zgradu parlamenta u Strasbourgu “trebalo hitno staviti u stanje hibernacije”.

Zeleni europarlamentarac Daniel Freund smatra da je moguća i duža obustava parlamentarnih aktivnosti u Strasbourgu nakon završetka zime.

Evropski parlament više se ne bi trebao sastajati u Strasbourgu “sve dok energetska kriza ne završi”, rekao je.

U Strasbourg jedno od tri sjedišta EP-a

Prijedlog podržavaju i slovenski europarlamentarci iz više zastupničkih klubova, navela je agencija STA.

Preseljenje EP-a u Strasbourg, gdje se nalazi jedno od njegova tri sjedišta, već je dugo predmet žestokih rasprava.

U prošlosti je bilo nekoliko inicijativa da EP ima samo jedno sjedište, ali su uvijek nailazile na protivljenje Francuske.

Sjedište se može mijenjati samo izmjenama Ugovora Evropske unije, za što je potrebna saglasnost svih članica.

Izvor: Agencije