Iranske sigurnosne snage raspoređene na univerzitetima

Policija je locirana u mjestima gdje se pobuna rasplamsala, a naročito oko univerziteta koji su posljednjih dana bili žarište protesta.

Iran pokušava ugušiti proteste izazvane smrću 22-godisnje Mahse Amini u pritvoru policije za moral (EPA)

Iranske sigurnosne snage raspoređene su na univerzitetima u nekoliko gradova, pokušavajući da uguše već dvosedmičnne proteste izazvane smrću 22-godisnje Mahse Amini u pritvoru policije za moral.

Policija se locira u mjestima gdje se pobuna rasplamsala – u gradovima Urmia, Tabriz, Rasht i Teheran, a naročito oko univerziteta koji su posljednjih dana bili žarište protesta, navode svjedoci, a prenosi Reuters.

“Postoji mnogo sigurnosnih snaga oko Teheranskog univerziteta, pa se čak i plašim da napustim kampus, jer mnogo policijskih kombija čeka napolju da uhapsi studente”, rekao je student u Teheranu, prenosi Tanjug.

Na videosnimcima objavljenim na društvenim mrežama vide se srednjoškolke u Teheranu kako skidaju marame i pjevaju “smrt (vrhovnom vođi ajatolahu Aliju) Khameneiju”.

Nemiri širom zemlje

Navodi se da su nemiri širom zemlje izazvani njenom smrću prerasli u najveći izazov iranskim vođama u posljednjih nekoliko godina, sa demonstrantima koji pozivaju na propast Islamske republike osnovane 1979.

Grupe za ljudska prava kažu da su hiljade uhapšene i stotine povrijeđene u obračunu snaga sigurnosti, uključujući Basij, dobrovoljačku miliciju povezanu sa Iranskom revolucionarnom gardom.

Ove grupe procjenjuju da je broj poginulih preko 150.

Vlasti su prijavile brojne smrtne slučajeve među snagama sigurnosti, optužujući strane protivnike, uključujući Sjedinjene Američke Države, za miješanje u destabilizaciju Irana.

Izvor: Agencije