Colonna: EU želi zamrznuti imovinu iranskim zvaničnicima

Francuska ministrica vanjskih rekla je da su mjere usmjerene na represivne režimske ličnosti u Islamskoj Republici koje šalju svoju djecu da žive u zapadnim zemljama.

Akcija cilja na one koji su odgovorni za suzbijanje protesta u Iranu, rekla je Catherine Colonna (EPA)

Francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna izjavila je da Evropska unija želi uvesti zamrzavanje imovine i zabranu putovanja brojnim iranskim zvaničnicima koji su učestvovali u suzbijanju protesta održanih zbog smrti mlade Iranke kurdskog porijekla Mahse Amini.

“Akcija Francuske u srcu EU-a je da cilja na one koji su odgovorni za suzbijanje protesta tako što će ih smatrati odgovornim za svoja djela”, rekla je ona zastupnicima u parlamentu, prenio Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Colonna je kazala da su mjere usmjerene na represivne režimske ličnosti u Iranu koje, kako je rekla, šalju svoju djecu da žive u zapadnim zemljama.

Protesti u iranskim gradovima

Masovni protesti u Teheranu i drugim gradovima u Iranu izbili su nakon što je ranije prošlog mjeseca preminula Mahsa Amini (22), četiri dana nakon što su očevici optužili policajce da su je prilikom hapšenja pretukli.

Policija je negirala pisanja na društvenim medijima da je Mahsa Amini pretučena, uz obrazloženje da joj je pozlilo dok je čekala u redu s ostalim pritvorenim ženama.

Uhapšena je u Teheranu, u koji je došla da posjeti rodbinu, zbog navodnog nepoštovanja strogih pravila u vezi s nošenjem marame.

Izvor: Agencije