Berlin prigovara SAD-u da prodaje plin po ‘astronomskoj’ cijeni

Berlin ujedno poziva Evopsku uniju da koordinira kupovinu plina kako bi snizila cijenu.

Rusija je nakon invazije na Ukrajinu prvo znatno smanjila isporuku plina Njemačkoj, a početkom septembra ju je i prekinula (Reuters)

Njemački ministar ekonomije požalio se na “astronomske” cijene koje traže “prijateljske” zemlje Njemačke, ponajprije Sjedinjene Američke Države, za opskrbu plinom, umjesto ruske isporuke.

“Neke zemlje, čak prijateljske, traže astronomske cijene”, rekao je Robert Habeck u razgovoru za pokrajinski dnevnik Neue Osnabruecker Zeitung u srijedu.

“To je problem”, rekao je ministar, pozivajući Evropsku komisiju da “razgovara” s tim zemljama, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Rusija je nakon invazije na Ukrajinu prvo znatno smanjila isporuku plina Njemačkoj, a početkom septembra ju je i prekinula. Njemačka je prije sukoba 55 posto plina uvozila iz Rusije.

Poziv EU da koordinira kupovinu plina

Kako bi zagarantovao svoju energetsku sigurnost i spasio industriju koja je veliki potrošač plina, Berlin je morao diversificirati izvore opskrbe i znatno je povećao nabavu ukapljenog plina (LNG) čiji je uvoz mnogo jeftiniji.

Zemlja – kao i čitav kontinent – okrenula se SAD-u, a evropski uvoz LNG-a skočio je između 2021. i 2022. s 28 na 45 posto.

Habeck je posebno ciljao na američke dobavljače.

“SAD se okrenuo prema nama kada je cijena nafte eksplodirala (…) Mislim da bi takva solidarnost bila korisna i radi amortizacije cijene plina”, rekao je ministar.

Berlin ujedno poziva Evopsku uniju da koordinira kupovinu plina kako bi snizila cijenu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada