The Daily Telegraph: Šeik iz Emirata mogao bi biti podvrgnut istrazi zbog pomaganja bogatim Rusima

Šeik Mansour bin Zayed Al Nahyan optužen je da je dozvolio UAE da budu preplavljeni megajahtama i privatnim avionima koji pripadaju oligarsima lojalnim ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Britanski list The Daily Telegraph objavio je da bi se šeik Mansour bin Zayed Al Nahyan, vlasnik nogometnog kluba Manchester City, mogao suočiti s istragom britanskog Ministarstva vanjskih poslova (Arhiva)

Britanski list The Daily Telegraph objavio je da bi se šeik Mansour bin Zayed Al Nahyan, vlasnik nogometnog kluba Manchester City, mogao suočiti s istragom britanskog Ministarstva vanjskih poslova zbog navodnog pomaganja ruskom milijarderu Romanu Abramoviču i drugim istaknutim Rusima da izbjegnu sankcije koje je Zapad uveo Rusiji.

U izvještaju se navodi da je šeik Mansour optužen da je dozvolio Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), gdje obavlja dužnost zamjenika premijera, da budu preplavljeni megajahtama i privatnim avionima koji pripadaju oligarsima lojalnim ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

List dodaje da su međunarodni krivični advokati podnijeli izvještaj britanskom ministru vanjskih poslova u kojem je šeik Mansour opisan kao “centralna ličnost” u protoku ruske imovine u UAE koja je pod sankcijama Zapada od ruskog napada na Ukrajinu.

Žalba ukrajinskog državljanina

U izvještaju lista se navodi da su zahtjev za sprovođenje istrage o navodnoj ulozi šeika Mansoura u omogućavanju izbjegavanja sankcija podnijeli advokati Rhys Davies i Ben Keith, u ime ukrajinskog državljanina čije ime nije otkriveno iz sigurnosnih razloga. Advokati su zatražili da se sprovede istraga o tome da li je šeik Mansour počinio neka krivična djela i treba li i on biti sankcioniran.

Priliv ruskog novca u UAE ove godine podstakao je neke dijelove ekonomije, uz napuhavanje cijena nekretnina. UAE se sada “uveliko smatra omiljenom destinacijom za sankcionirane Putinove pristalice”, navodi list.

Advokat Keith je rekao da je cilj sankcija u Ukrajini spriječiti dalje krvoproliće na način da obeshrabri agresiju i nasilje, a sve što podriva režim sankcija potiče daljnje nasilje i patnje.

U zahtjevu za istragu citira se izvještaj u kojem se navodi da najmanje 38 biznismena ili zvaničnika povezanih s Putinom posjeduje desetine nekretnina u Dubaiju, čija je ukupna vrijednost veća od 314 miliona dolara.

Izvor: Agencije