Šta se dešava unutar najvažnije američke vojne baze u Siriji

Međunarodna koalicija smijenila je Muhanada al-Tallaa, vođu frakcije koja štiti bazu Al-Tanf i okolno područje, te umjesto njega imenovala Farida al-Qassema, koji je blizak vodstvu koalicije.

Vojna baza Al-Tanf uspostavljena je 2016. godine na mjestu gdje se presijecaju sirijska granica sa Jordanom i Irakom Foto: Američka vojska

Piše: Aladdin Khader

Saopćenje koje je izdala “Vojska Maghawir al-Thawra” (Komandosi revolucije), koja sarađuje s međunarodnom koalicijom u borbi protiv Islamske države Irak i Levant (ISIL) unutar baze Al-Tanf (najistaknutije američke baze u Siriji), otkriva da postoje neslaganja između sirijske i američke strane nakon što je potonja imenovala novo vodstvo ove frakcije.

Vojska Maghawir al-Thawra je putem svog Twitter naloga u nedjelju navečer poručila: “Bili smo i još uvijek smo posvećeni ciljevima međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma, ali također izjavljujemo da kategorično i neopozivo odbijamo da se bilo koja strana, bez obzira o kome je riječ, upliće u određivanje i imenovanje naših revolucionarnih vođa.”

”Stoga odbacujemo pokušaje nametanja kapetana Farida al-Qassema za komandanta vojske iz više razloga, između ostalog jer nije jedan od naših oficira ili pripadnika. Pozivamo Generalnu komandu koalicije da direktno intervenira kako bi se izbjegle opasne posljedice do kojih bi moglo doći kao rezultat ove neodgovorne odluke”, dodaje se u saopćenju.

Nekoliko sati nakon objavljivanja, tvit je izbrisan s naloga ove vojne frakcije, na kojem se godinama objavljuju podaci i fotografije o aktivnostima i obuci unutar američke vojne baze i vođama ove skupine, bez davanja bilo kakvog objašnjenja.

Pokušali smo stupiti u kontakt s Upravom za medije Vojske Maghawir al-Thawra  da nam prokomentaraju ovu situaciju, ali nismo dobili odgovor.

Uporedo sa saopćenjem, takozvano Vojno vijeće Vojske Maghawir al-Thawra objavilo je video-saopćenje u kojem je glasnogovornik potvrdio da je Vijeće donijelo “neopozivu” odluku kojom se odbija nametanje novog vođe Farida Al- Qassema za vođu frakcije.

Tačke neslaganja

Izvor blizak čelniku Vojske Maghawir al-Thawra rekao je za Al Jazeeru da je saopćenje frakcije jedna epizoda u nizu neslaganja u posljednje vrijeme. Posljednji slučaj desio se kada je Međunarodna koalicija smijenila brigadnog generala Muhanada al-Tallaa, vođu frakcije koja djeluje na takozvanom ”području od 55 kilometara” koje štiti bazu Al-Tanf i okolno područje. Umjesto njega je imenovan Farid al-Qassem, koji je blizak vodstvu koalicije.

Izvor, koji je tražio da ostane anoniman, istaknuo je da je smjena vođe frakcije uslijedila nakon njegovih nesuglasica s koalicijom. Muhanad al-Talla nije se složio s planom da Vojska Maghawir al-Thawra bude pod komandom Sirijskih demokratskih snaga (SDF). Druga stvar je oklijevanje koalicije da zaštiti položaje frakcije koja je raspoređena na području 55, nakon što su ih nekoliko puta bombardirale režimske snage, Rusija i proiranske frakcije.

Dodao je da je odluka o smjeni Al-Tallae donesena prije nekoliko dana, dok je bio na odmoru u Turskoj, gdje je posjetio svoju porodicu. Odluka je uslijedila kao dio plana međunarodne koalicije da uvede promjene u prirodi snaga raspoređenih u Siriji, a posebno namjere da združi snage raspoređene u Al-Tanfu i stavi ih pod komandu SDF-a, prema njegovim riječima.

Izvor je istakao da unutar vojne baze vlada napetost jer se komandanti i vojnici frakcije ne slažu s odlukom Amerike o smjeni njihovog vođe i imenovanjem novog komandanta. Također, američka strana prijeti da će im uvesti sankcije ili finansijska ograničenja zbog ovakvog stava.

Nije bilo moguće provjeriti navode izvora bliskog komandi ove vojne frakcije iz nezavisnog izvora, niti doći odmah do komentara američke strane.

U tom kontekstu, izvori iz kampa Al-Rukban, u blizini vojne baze Al-Tanf, koji se nalazi pod njenom zaštitom i u kojem su smještene hiljade raseljenih Sirijaca, uključujući porodice članova frakcije Maghawir al-Thawra, ističu je došlo do zastoja u trgovanju na tržnici u kampu. Prema njihovim navodima, kasni se s isplatom mjesečnih plaća pripadnicima Vojske Maghawir al-Thawra kao rezultat nedavne krize sa Amerikancima zbog odbijanja jednog broja njih da se imenuje novi komandant.

Značaj baze Al-Tanf

Vojna baza Al-Tanf uspostavljena je 2016. godine na mjestu gdje se presijecaju sirijska granica sa Jordanom i Irakom, a administrativno pripada najvećoj provinciji u Siriji – Homsu. Washingtonski institut za bliskoistočnu politiku navodi, u svom izvještaju, da se u bazi nalazi između 100 i 200 američkih vojnika. Međutim, drugi izvještaji spominju veće brojke, pored toga da se tu nalaze britanski i vojnici iz drugih zemalja koje sudjeluju u koaliciji.

Baza se koristi, prema istom izvještaju, koji se poziva na izvore u američkom Ministarstvu odbrane, za dalje operacije protiv ISIL-a i za ometanje aktivnosti iranskih produženih ruku u Siriji. U isto vrijeme, smatra se sredstvom za ostvarivanje utjecaja u dugogodišnjim pregovorima o budućnosti Sirije.

Prema vojnim stručnjacima, važnost američke baze u Al-Tanfu leži u njenom položaju, budući da se nalazi na graničnom trokutu između Sirije, Iraka i Jordana. To snagama stacioniranim unutar baze daje prostor za manevriranje u Siriji u više pravaca, pa čak i izvan granica te države ukoliko se za tim ukaže potreba. Također, nalazi se na glavnoj ruti opskrbe između Irana, Damaska i Bejruta preko Iraka, a značajna je još i zbog borbe protiv ćelija ISIL-a, čije se aktivnost generalno povećavaju u Sirijskoj pustinji, nakon što je ova grupa ostala bez teritorijalne kontrole i u Siriji i u Iraku.

Prije 2016. godine područje oko baze je bilo pod kontrolom ISIL-a, prije nego što su snage međunarodne koalicije predvođene Washingtonom protjerale te snage s ovog područja. Od tada ga Sjedinjene Američke Države koriste kao bazu za obuku frakcija sirijske opozicije.

Baza se nalazi na jednom od glavnih autoputova između Bagdada i Damaska, koji služi, kako to Washington navodi, za prebacivanje oružja iz Irana u Siriju i boraca libanskog Hezbollaha. Baza je, također, okružena tampon zonom u radijusu od 55 kilometara koja je uspostavljena u okviru američko-ruskog dogovora postignutog 2016. godine.

Al-Tanf je jedina baza s većim američkim vojnim prisustvom u Siriji mimo sjevera, koji je pod kontrolom kurdskih boraca koje podržava SAD.

Ovo područje je omogućilo američkim snagama i njihovim saveznicima da potkopaju operacije ISIL-a i onemoguće ulazak iranskih milicija, navodi se u izvještaju Washingtonskog instituta. Tu je i sekundarni efekat u privlačenju hiljada raseljenih Sirijaca u kamp Al-Rukban, koji je udaljen svega nekoliko milja od baze na sirijskoj strani granice, te kako bi im se pružila zaštita od napada režimskih snaga.

Na svom vrhuncu, kamp Al-Rukban je bio utočište za više od 50.000 raseljenih Sirijaca, iako je ovaj broj, prema izvještajima, opao na oko 10.000 tokom godina jer se određeni broj njegovih stanovnika vratio na područja pod kontrolom režima nakon postizanja brojnih dogovora s Damaskom.

Vojska Maghawir al-Thawra

U kampu Al-Rukban također su smještene porodice glavne opozicione frakcije u vojnoj bazi Al-Tanf, koja se zove “Vojska Maghawir al-Thawra”. Sačinjena je od bivših sirijskih oficira i vojnika, koji uglavnom vode porijeklo iz Deir ez-Zura, na istoku zemlje. ISIL je preuzeo kontrolu nad tim područjem u svojoj velikoj ofanzivi na Siriju i Irak u ljeto 2014. godine, a zatim je protjeran iz te oblasti nekoliko godina kasnije.

Kada je u pitanju uloga frakcije, koja ima podršku Amerikanaca u bazi, Uprava za medije ove sirijske frakcije je navela, u ranijoj pisanoj izjavi za Al-Jazeeru, da je njena glavna misija zaštititi područje na kojem se nalazi baza i njeno okruženje, te spriječiti pokušaje infiltracije snaga ISIL-a i sirijskog režima, kao i borba protiv krijumčarenja droge u svim njenim oblicima.

Što se tiče sposobnosti da zaštiti to široko područje uprkos ograničenom broju svojih pripadnika, frakcija je naznačila da to čini kroz “čvrste vojne planove i visok nivo koordinacije sa prijateljima u međunarodnoj koaliciji”, navodi isti izvor.

Američki State Department procjenjuje da je oko 300 pripadnika frakcije Maghawir al-Thawra raspoređeno u tampon zoni koja okružuje bazu. Američke snage obučavale su pripadnike frakcije još od uspostavljanja njenog prisustva u bazi, a trenutno sarađuju s njom u borbi protiv ISIL- i u humanitarnim misijama.

Izvor: Al Jazeera