SAD i Južna Koreja izvele zajedničke vojne vježbe

Kroz kombinovani let eskadrile Južne Koreje i SAD-a pokazale sposobnost preciznog odgovora na sjevernokorejske provokacije.

U vježbi su učestvovala četiri aviona F-16 američkih zračnih snaga i četiri južnokorejska borbena aviona F-15K (EPA)

Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja izvele su zajedničke vojne zračne vježbe i ispalile bombe visoke preciznosti na otoku u Žutom moru kao odgovor na ispaljivanje balističke rakete srednjeg dometa Sjeverne Koreje u utorak, rekli su zvaničnici odbrane Seula.

U vježbi su učestvovala četiri aviona F-16 američkih zračnih snaga i četiri južnokorejska borbena aviona F-15K, navodi se u saopćenju Zajedničkog načelnika Južne Koreje. F-15K je bacio par preciznih bombi Joint Direct Attack Munition, ili JDAM, na strelište na nenaseljenom otoku Jikdo u Žutom moru.

Sjevernokorejske provokacije

“Kroz ovaj kombinovani let eskadrile za napade i obuku preciznog bombardovanja, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države pokazale su svoju volju da odlučno odgovore na bilo kakve sjevernokorejske provokacije i sposobnost da precizno udare izvor provokacija sa nadmoćnom snagom alijanse”, prenijela je Fena, pozivajući se na saopćenje Seula.

Sjeverna Koreja je u utorak ispalila projektil iznad Japana u Tihi ocean, zbog čega su vlasti izdale upozorenja o evakuaciji stanovnicima prefektura Aomori i Hokkaido.

Izvor: Agencije