Komitet za podršku: Deseci kršenja ljudskih prava palestinskih novinara

Izraelska vojska i doseljenici napali su desetero novinara dok su izvještavali o rušenju domova Palestinaca u Jerusalemu i aktivnostima na Zapadnoj obali.

Izrael u zatvorima drži '21 palestinskog novinara, medijskog radnika i aktivistu' (Getty)

Arapski komitet za ljudska prava saopćio je u subotu je da je Izrael u septembru počinio 63 kršenja medijskih sloboda na okupiranim palestinskim teritorijama.

Komitet za podršku novinarima (JSC), sa sjedištem u Bejrutu, dodao je u mjesečnom izvještaju da su ova kršenja “pokušaj da se potaru tragovi izraelskih zločina i terorizam nad Palestincima”.

Komitet je naveo da su izraelska vojska i doseljenici napali desetero novinara dok su izvještavali o rušenju domova Palestinaca u Jerusalemu i aktivnostima na Zapadnoj obali, pri čemu su ih udarali pesnicama, šutirali nogama i vukli, a koristili su i gumene metke i bombe s otrovnim plinom.

Komitet navodi da su okupatorske snage i doseljenici spriječili više od 13 novinara da izvještavaju i obavljaju svoje dužnosti, a zabilježena su i dva slučaja upada, racija, pretresa i neovlaštenog preturanja po stvarima u stanovima novinara.

Komitet je naznačio da je izraelska vojska trojici novinara prijetila ubistvom i hapšenjem i optužila ih za huškanje, kao i da su dokumentirana dva slučaja uništavanja novinarskih kamera i automobila.

Dina Jaradat osuđena na četiri mjeseca zatvora

Također je zabilježeno pet slučajeva oduzimanja opreme, kartica i palestinskih ličnih dokumenata.

Komitet je dokumentirao “hapšenje i pritvaranje devetero novinara te udaljavanje dvoje novinara iz džamije Al-Aksa, kao i jedan slučaj određivanja kućnog pritvora”.

Naveo je da je izraelski sud donio odluku da se liši slobode bolesna novinarka Dina Jaradat, koja je osuđena na četiri mjeseca zatvorske kazne.

U tom kontekstu, Komitet je naveo da je zabilježio šest slučajeva uznemiravanja novinara koji su zatvoreni u izraelskim zatvorima te dva slučaja prisiljavanja na isplatu novčane kazne nakon izricanja presude.

Prema izvještaju Komiteta, Izrael u zatvorima drži “21 palestinskog novinara, medijskog radnika i aktivistu”.

Komitet je dokumentirao da su ”administratori društvenih mreža, u zavjeri s okupacijom, zatvorili više od 11 stranica novinara i medijskih radnika, pod izgovorom da krše pravila objavljivanja”.

Izvor: Agencije