Grčka spremna za razgovor između Mitsotakisa i Erdogana

Tenzije između dvije zemlje saveznice u NATO-u nedavno su se ponovo rasplamsale jer obje države se uzajamno optužuju za kršenje sporazuma i provokacije.

Ako turski predsjednik... traži sastanak, grčka strana će pozitivno odgovoriti, rekao je novinarima portparol vlade Kyriakosa Mitsotakisa [na slici] (EPA)

Grčka je danas saopštila da bi pozdravila svaki turski zahtjev za sastanak premijera Kyriakosa Mitsotakisa i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na marginama evropskog samita koji se ove sedmice održava u Pragu.

Tenzije koje već dugo tinjaju između ove dvije zemlje saveznice u NATO-u, ali historijski neprijateljski nastrojene jedne prema drugoj, nedavno su se ponovo rasplamsale jer obje države se uzajamno optužuju za kršenje sporazuma i provokacije, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Međusobne optužbe

Erdogan je optužio Grčku za “zločine protiv čovječnosti” zbog tretmana prema izbjeglicama i za okupaciju nekih ostrva u Egejskom moru koja imaju demilitarizovani status.

Atina optužuje Ankaru da osporava grčki suverenitet nad ostrvima i da iskorištava pitanje migracije, optužujući Erdogana za “zapaljive” izjave.

“Ako turski predsjednik… traži takav sastanak, grčka strana će to ocijeniti i pozitivno odgovoriti”, rekao je novinarima portparol vlade Joanis Ikonomu.

Izvor: Agencije