Wang: SAD treba prestati pokušavati obuzdati Kinu

Kineski ministar vanjskih poslova je američkom kolegi rekao da bi SAD trebao prestati pokušavati obuzdati i potisnuti Kinu te izbjegavati stvaranje prepreka u odnosima dvije zemlje.

Wang YI je rekao da je kontrola izvoza koju je Washington nametnuo Kini znatno naštetila njenim legitimnim pravima (EPA - Ilustracija)

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je svom američkom kolegi Antonyju Blinkenu ponedjeljak da bi Sjedinjene Američke Države trebale prestati pokušavati obuzdati i potisnuti Kinu te izbjegavati stvaranje prepreka u odnosima dvije zemlje.

Wang je u telefonskom razgovoru s američkim državnim sekretarom rekao da je kontrola izvoza koju je Washington nametnuo Kini znatno naštetila njenim legitimnim pravima i da se to mora ispraviti, navodi se u saopćenju kineskog Ministarstva vanjskih poslova, prenosi Hina.

Tokom poziva Blinken je razgovarao o ratu Rusije protiv Ukrajine i prijetnjama koje on predstavlja globalnoj sigurnosti i ekonomskoj stabilnosti, objavio je američki State Department u odvojenom saopćenju.

 

Sjedinjene Američke Države više su puta naglašavale potrebu održavanja otvorenih linija komunikacije između dviju zemalja, ali su također nedavno istaknule implikacije ako bi Peking podržao rusku invaziju na Ukrajinu.

Ruski strateški partner Kina držala se neutralno u vezi ukrajinskog rata, kritizirajući zapadne sankcije protiv Rusije, ali ne podržavajući vojnu kampanju Rusije niti joj pomažući.

Blinken je također razgovarao s kineskim kolegom o potrebi odgovornog upravljanja američko-kineskim odnosima, navodi se u saopćenju.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je na konferenciji za novinare u ponedjeljak da je razgovor, za koji je rekao da je trajao oko 70 minuta, bio produktivan i profesionalan.

“Svaka tvrdnja da je naša politika usmjerena protiv Kine ili bilo koje druge zemlje u svijetu nije istinita. Istina je, naravno, da imamo duboka neslaganja s Kinom u nizu područja”, kazao je Price.

 

Dodao je da Sjedinjene Američke Države nisu čule ništa novo od Wanga o pristupu Kine ruskom ratu u Ukrajini.

Prošle sedmice je predsjednik Joe Biden rekao da Sjedinjene Američke Države ne žele sukob s Kinom.

Predsjednik Xi Jinping je kazao da je Kina voljna sarađivati ​​sa SAD-om kako bi se pronašli načini da se postigne dogovor na zajedničku korist.

Razgovor je održan uoči samita G20 na Baliju, indonezija, sljedećeg mjeseca, na kojem bi se oba čelnika potencijalno mogla sastati.

Izvor: Agencije