U Izraelu peti izbori u četiri godine

Glavni razlog nestabilnost u Izraelu je Benjamin Netanyahu, koji je bio premijer najduže u historiji Izraela, i koji je podijelio javnost.

Posljednje ankete pokazuju da bi Likud i partije čiji su lideri spremni da sarađuju s njom mogli da se približe broju od 61 zastupnika, što bi označilo povratak Netanyahua na vlast (EPA)

U Izraelu se u utorak održavaju peti parlamentarni izbori u posljednje četiri godine, koji će, prema predviđanjima, biti podjednako neizvjesni kao i prethodni.

Glavni razlog za nestabilnost je Benjamin Netanyahu, koji je bio premijer najduže u historiji Izraela, ali je zbog korupcionaške afere, koja još čeka sudski epilog, polarizovao javnost, a većina političara desnog centra, koji se s njim slažu ideološki, odbijaju svaku saradnju, piše CNN a prenosi FoNet.

Netanyahu zbog toga nije uspijevao formirati parlamentarnu većinu poslije prethodna četiri izborna ciklusa, a prošle godine njegovi rivali su formirali koaliciju kakva nikada do tada nije bila viđena, samo kako bi spriječili Netanyahua u tome.

Ta koalicija je, međutim, izdržala tek nešto duže od godinu dana i njeni lideri Naftali Bennett i Yair Lapid odlučili su da se ide na nove izbore.

Predizborne ankete ukazuju da će Likud, na čijem je čelu Netanyahu, ponovo dobiti najviše glasova i oko 30 od 120 zastupnika u Knesetu, a drugo mesto najvjerojatnije će zauzeti partija Jesz Atid aktuelnog premijera Lapida.

Njegov sadašnji koalicioni partner Bennett ovog puta se ne kandiduje, jer mu se stranka raspala i suočava se s mogućnošću da ostane van parlamenta.

Dobar rezultat predviđa se ministru odbrane Bennyju Gantzu, koji je na čelu nove stranke Nacionalno jedinstvo, nasljednice njegove Plavo-bijele stranke.

Krajnje desničarska koalicija

Krajnje desničarska koalicija pod nazivom Religijska cionistička partija, na čelu sa Bezalelom Smotrichem i Itamarom Ben Gvirom, mogla bi da bude najveća grupa ekstremne desnice koja je ikada ušla u Kneset.

Nekada moćna Laburistička partija i njene prethodnice, koji su upravljali Izraelom kao u suštini jednopartijskom državom tokom prvih 30 godina pod Davidom Ben-Gurionom i njegovim nasljednicima, i dalje je na političkoj margini i projektovana je da osvoji samo nekoliko mjesta u Knesetu.

Posljednje ankete pokazuju da bi Likud i partije čiji su lideri spremni da sarađuju s njom mogli da se približe broju od 61 zastupnika, što bi označilo povratak Netanyahua na vlast.

Ako se to ne desi, uslijedit će nova neizvjesnost, pogotovo što bi Lapid sada teško osigurao većinu, jer se jedna od njegovih sadašnjih koalicionih partnera, Arapska partija, koja je prvi put u historiji Izaela u vladi, u međuvremenu podijelila na više malih stranaka, za koje je neizvjesno da će preći cenzus od 3,25 posto glasova.

Izvor: Agencije