Trumpova kompanija pred sudom zbog poreske utaje

Ukoliko tužiteljica dokaže krivicu, kompanija Trump Organisation, u vlasništvu bivšeg predsjednika SAD-a, mogla bi se suočiti s kaznom od 1,6 miliona dolara.

Predstavništvo kompanije se izjasnilo da nema elemenata krivice u tužbi koja je protiv njih pokrenuta (EPA)

Njujorška tužiteljica Susan Hoffinger optužila je u ponedjeljak kompaniju bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa da je tokom 15 godina varala američke poreske organe.

U okviru suđenja za poresku prevaru pred porotom suda u New Yorku rekla je da je kompanija Trump Organisation, koja se bavi trgovinom nekretninama, u periodu između 2005. i 2021. godine omogućavala povlastice rukovodiocima, uključujući glavnog finansijskog direktora Allena H. Weisselberga.

Riječ je, između ostalog, o iznajmljivanju automobila bez prijavljivanja poreskim vlastima, prenosi Tanjug.

“Ovo je slučaj pohlepe i prevare i izbjegavanja plaćanja poreza. Prevara je osmišljena, provedena i odobrena na najvišim nivoima kompanije“, kazala je Susan Hoffinger.

Donald Trump nije optužen

Ukoliko tužiteljica dokaže krivicu, kompanija bi se mogla suočiti s kaznom od 1,6 miliona dolara.

Donald Trump nije optužen u ovom slučaju, a predstavništvo kompanije se izjasnilo da nema elemenata krivice u tužbi koja je protiv njih pokrenuta.

Allen Weisselberg, dugogodišnji finansijski direktor Trump Organisation, pristao je svjedočiti kao svjedok optužbe na suđenju u okviru sporazuma o priznanju krivice kako bi dobio kaznu od pet mjeseci zatvora.

Weisselberg, koji je prošle godine optužen zajedno s kompanijom, priznao je u augustu da je bio umiješan u slučaj poreske prevare tako što su njemu i drugima zaposlenima u kompaniji bili prikazani umanjeni prihodi.

Izvor: Agencije