SAD i Južna Koreja počeli dosad najveće vojne zračne vježbe

Pjojgjang je osudio zajedničke vježbe kao probu za invaziju i dokaz neprijateljske politike Washingtona i Seula.

Oko 240 borbenih aviona izvest će oko 1.600 letova, saopćile su američke zračne snage prošle sedmice (AP)

Sjedinjene Države i Južna Koreja počele su jedne od najvećih kombiniranih vojnih zračnih vježbi u ponedjeljak u sklopu kojih će stotine borbenih aviona izvoditi lažne napade 24 sata na dan veći dio sedmice, javlja Hina.

Operacija ‘Vigilant Storm’ trajat će do petka. Oko 240 borbenih aviona izvest će oko 1.600 letova, saopćile su američke zračne snage prošle sedmice.

Taj broj misija najveći je ikada na tim godišnjim vojnim vježbama, dodaje se.

Pjojgjang je osudio zajedničke vježbe kao probu za invaziju i dokaz neprijateljske politike Washingtona i Seula.

U znak prosvjeda zbog nedavnih vježbi Sjeverna Koreja ispalila je rakete, izvela zračne vježbe i ispalila topničke projektile u more.

Saveznici kažu da su takve vježbe potrebne za borbu protiv mogućih prijetnji Sjeverne Koreje koja je izvela rekordan broj lansiranja raketa ove godine i pripremila se za nastavak nuklearnog testiranja prvi put od 2017.

Nevidljivi lovac

Vigilant Storm među ostalim avionima uključit će i varijante nevidljivog lovca  F-35 obje države.

Australija će za vježbe poslati avion za nadopunu goriva u zraku.

“(Južna Koreja) i američko ratno zrakoplovstvo surađivat će u provedbi velikih zračnih misija poput bliske zračne potpore, obrambenog protuzračnog udara i hitnih zračnih operacija 24 sata dnevno tokom vježbi”, saopćilo je američko ratno zrakoplovstvo.

“Snage za podršku na zemlji također će vježbati odbrambene postupke i sposobnost preživljavanja u slučaju napada”, dodaje se.

U petak će južnokorejske snage završiti 12-dnevne terenske vježbe Hoguk 22, koje uključuju lažna amfibijska iskrcavanja i prelaske rijeka te neke vježbe s američkim snagama.

Izvor: Agencije