Njemački kancelar: EU razmatra nove sankcije Iranu

Evropska unija je 17. oktobra usvojila sankcije protiv policije za moral i 11 iranskih zvaničnika uključenih u represiju demonstracija.

Protesti u Iranu su pokrenuti 16. septembra, na dan smrti Mahse Amini (22) (Reuters)

Evropska unija razmatra nove sankcije Iranu zbog gušenja tamošnjeg protestnog pokreta, izjavio je u njemački kancelar Olaf Scholz.

“Potreslo me je što su izgubili život ljudi koji mirno demonstriraju u Iranu. Osuđujemo nesrazmjerno nasilje snaga sigurnosti i podržavamo stanovništvo”, naveo je Scholz na Twitteru i dodao da EU razmatra dodatne sankcije Iranu, prenosi Beta.

Šefica njemačke diplomatije Annalena Baerbock izjavila je u nedjelju da se razmatra mogućnost da se iranska Revolucionarna garda proglasi terorističkom organizacijom.

“Kao što sam to jasno rekla prošle sedmice, pokrenut ćemo novi paket sankcija, a također razmatramo kako možemo uvrstiti Revolucionarnu gardu kao terorističku organizaciju”, rekla je ministrica.

Najmanje 270 osoba ubijeno

Evropska unija je 17. oktobra usvojila sankcije protiv policije za moral i 11 iranskih zvaničnika uključenih u represiju demonstracija.

Sjedinjene Američke Države su iransku Revolucionarnu gardu stavile na “crnu listu terorista”.

Protesti u Iranu su pokrenuti 16. septembra, na dan smrti Mahse Amini (22) u bolnici, gdje je bila u teškom stanju poslije hapšenja 13. septembra u Teheranu zbog “nošenja neprikladne odjeće” – nepoštovanja strogih pravila odijevanja žena u Iranu.

Najmanje 270 osoba je ubijeno, a oko 14.000 uhapšeno, saopćila je grupa Aktivisti za ljudska prava u Iranu.

Izvor: Agencije