Baerbock: Iranska Revolucionarna garda možda bude proglašena terorističkom

Zapad kritikuje službeni Teheran zbog gušenja protesta potaknuti šmrću 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru moralne policije.

Šef Iranske revolucionarne garde Hossein Salami (EPA)

Njemačka i Evropska unija razmatraju da li da proglase iransku Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom, izjavila je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

“Jasno sam stavila do znanja prošle sedmice da ćemo pokrenuti još jedan paket sankcija i da ćemo ispitati kako možemo da uvrstimo Revolucionarnu gardu u terorističke organizacije”, rekla je Baerbock za njemačku televiziju ARD.

Baerbock je ovo izjavila nakon što je šef Revolucionarne garde upozorio demonstrante u Iranu da je subota posljednji dan za izlazak na ulice, što znači da bi snage sigurnosti mogle intenzivirati ionako žestoko suzbijanje rasprostranjenih nemira, piše Reuters.

Masovni protesti

Iranci iz svih društvenih slojeva protestuju otkako je 22-godišnja Mahsa Amini umrla u pritvoru moralne policije nakon što je uhapšena jer nije bila odjevena u skladu sa propisima.

Ono što je počelo kao revolt zbog smrti Mahse Amini 16. septembra pretvorilo se u jedan od najtežih izazova iranskom vodstvu od revolucije 1979, piše britanska agencija.

Predsjednik parlamenta Mohamad Baker Kalibaf pokušao je smiriti situaciju. Kazao je da su ljudi bili u pravu što pozivaju na promjene i da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni ako se distanciraju od “izgrednika” na ulicama.

“Smatramo proteste ne samo ispravnim i uzrokom napretka, nego također vjerujemo da će ti društveni pokreti promijeniti politike i odluke, pod uvjetom da budu odvojeni od nasilnika, kriminalaca i separatista”, rekao je.

Njemačka je prošle sedmice saopštila da pooštrava ograničenja ulaska iranskim zvaničnicima pored već najavljenog paketa sankcija EU-a.

Izvor: Agencije