Lula pobijedio Bolsonara i po treći put postao predsjednik

Kandidat ljevice Lula je osvojio 50,83 posto glasova, prema 49,17 posto za desničara Jaira Bolsonara.

Da Silva, bivši predsjednik zemlje od 2003. do 2010, obećao je da će obnoviti prosperitetniju prošlost zemlje (Reuters)

Luiz Inacio Lula da Silva pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora protiv Jaira Bolsonara koji nije uspio osvojiti svoj drugi mandat.

Kandidat ljevice Lula je osvojio 50,83 posto glasova, prema 49,17 posto za desničara Jaira Bolsonara, nakon što je prebrojano nešto manje od 99 posto glasova, potvrdio je Vrhovni izborni sud u Brazilu, prenosi Hina pisanje Reutersa.

Obećao prosperitet

Da Silva, bivši predsjednik zemlje od 2003. do 2010, obećao je da će obnoviti prosperitetniju prošlost zemlje, ali se suočava s preprekama u polarizovanom društvu, prenosi AP.

Ovo je zapanjujući povratak na vlast za da Silvu (77), jer ga je odlazak u zatvor 2018. zbog korupcijskog skandala onemogućilo da učestvuje na izborima te godine čime je utro put pobjedi tadašnjeg kandidata Bolsonara i četvorogodišnjoj politici krajnje desnice.

Čestitke novoizabranom predsjedniku

Američki predsjednik Joe Biden čestitao je novoizabranom brazilskom predsjedniku Luizu Inaciu Luli da Silvi na njegovoj pobjedi na “slobodnim, poštenim i vjerodostojnim izborima”

Biden je izjavio kako se raduje nastavku saradnje između njihove dvije zemlje.

Na izbornoj pobjedi Luli da Silvi je čestitiao i francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je u objavi na Twitteru napisao kako će “obnoviti veze prijateljstva između svojih zemalja”.

Izvor: Agencije