Iran optužio 1.000 osoba za nemire, planira javna suđenja

Iranski čelnici nazvali su proteste nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini urotom protiv Islamske Republike, u kojoj sudjeluju vanjski neprijatelji, obećavši snažnije djelovanje protiv demonstranata, koje su nazvali ‘pobunjenicima’.

Demonstranti iz svih sfera društva sudjelovali su u protestima, u kojima su istaknutu ulogu imali studenti i žene (Reuters)

Iransko sudstvo održat će javna suđenja za gotovo 1.000 osoba optuženih za nerede u Teheranu, objavila je poluslužbena novinska agencija u ponedjeljak, pojačavajući napore vlasti da suzbiju višesedmične proteste koje je potaknula smrt Mahse Amini u policijskom pritvoru.

Jedan od najtežih izazova iranskim vjerskim vođama od Islamske revolucije 1979. godine sedmodnevni su protesti koji su nastavili unatoč smrtonosnom obračunu i sve ozbiljnijim upozorenjima, s Revolucionarnom gardom koja je jasno rekla demonstrantima da se drže podalje ulice, prenosi Hina.

Iranski čelnici nazvali su proteste urotom protiv Islamske Republike, u kojoj sudjeluju vanjski neprijatelji, uključujući SAD, obećavši snažnije djelovanje protiv demonstranata, koje su nazvali “pobunjenicima”.

Uhapšena zbog ‘nepropisne odjeće’

Demonstranti iz svih sfera društva sudjelovali su u protestima u kojima su istaknutu ulogu imali studenti i žene, od kako je 22-godišnja Mahsa Amini umrla u pritvoru policije za moral, koja ju je uhapsila zbog “nepropisne odjeće”.

Poluslužbena novinska agencija Tasnim, pozivajući se na glavnog teheranskog sudiju, rekla je da će na Revolucionarnom sudu biti održano suđenja za gotovo 1.000 osoba “koje su sudjelovale u činovima sabotaže u nedavnim događajima, uključujući napade i mučenje zaštitara, kao i paljenje javnih dobara”.

Suđenja bi trebala biti održana sedmice i bit će javna, navodi agencija.

Pojačavajući upozorenja protiv demonstranata, zapovjednik Revolucionarne garde, general Hossein Salami, upozorio ih je u subotu da ne izlaze na ulice, proglasivši da je to “zadnji dan protesta”.

Izvor: Agencije