Lavrov tvrdi da je današnja situacija slična Kubanskoj raketnoj krizi

Šef ruske diplomatije optužio je da su se pojavile političke figure u Evropi koje se igraju sa pitanjem nuklearnog oružja na neprihvatljiv način.

I 1962. godine i danas pričamo o direktnim sigurnosnim prijetnjama na ruskoj granici, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov (Reuters)

Trenutna situacija u Ukrajini je slična onoj iz perioda Kubanske raketne krize, pošto pričamo o direktnim sigurnosnim prijetnjama na granici zemlje, rekao je danas ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

On je to rekao u intervjuu za dokumentarni film “Svijet na ivici. Lekcije iz Kubanske raketne krize” objavljen na sajtu ruskog ministarstva, prenosi agencija TASS.

Upitan da kaže na koji način je Kubanska raketna kriza iz 1962. godine i situacija oko Ukrajine slična, Lavrov je rekao da “postoje sličnosti”.

“I 1962. godine i danas pričamo o direktnim sigurnosnim prijetnjama na ruskoj granici. Danas su prijetnje mnogo bliže nego (američke) rakete Jupiter, koje su bile postavljene u Turskoj. U toku je vojna kampanja kojom se Ukrajina snabdijeva svim vrstama oružja”, rekao je Lavrov.

Igra sa nuklearnim oružjem

Optužio je da nova generacija zapadnih političara nedgovorno pokušava da se igra na temu nuklearnog naoružanja.

“Pojavile su se političke figure u Evropi koje se igraju sa pitanjem nuklearnog oružja na neprihvatljiv način”, rekao je Lavrov.

TASS navodi da se Lavrov prisjetio kako je prije nekoliko mjeseci bivši francuski ministar vanjskih poslova savjetovao Rusiji da ne zaboravi da NATO također ima nuklearno naoružanje.

“Onda je komandant njemačke ratne avijacije Ingo Gerhartz iznenada rekao da NATO treba da se pripremi za nuklearni rat, za upotrebu nuklearnog oružja, a obratio se i ruskom predsjedniku pitanjem – Putine, da li smiješ da se takmičiš sa nama”, kazao je Lavrov.

Kubanska raketna kriza je jedan od najkritičnijih momenata Hladnog rata, a sukobu je prethodilo razmještanje američkih raketa srednjeg dometa u bazi kod Izmira u Turskoj, i u bazi oko Barija u Italiji, 1961. godine.

Nakon toga je 1962. godine SSSR postavio nuklearne rakete na Kubi.

Izvor: Agencije