Iranci protestvovali uprkos upozorenju Revolucionarne garde

HENGAW, organizacija koja prati kršenja ljudskih prava, rekla je da su snage sigurnosti otvorile vatru na studentice na univerzitetu u gradu Sanandadžu.

Iranci iz svih društvenih slojeva protestuju otkako je 22-godišnja Mahsa Amini umrla u pritvoru moralne policije nakon što je uhapšena jer nije bila odjevena u skladu sa propisima (EPA)

Iranski studenti prkosili su upozorenjima Iranske revolucionarne garde i milicije Basidž da protesti diljem zemlje moraju završiti do nedjelje, što je izazvalo žestok odgovor interventne policije i Basidža, pokazali su videozapisi objavljeni na društvenim mrežama.

Iranci iz svih društvenih slojeva protestuju otkako je 22-godišnja Mahsa Amini umrla u pritvoru moralne policije nakon što je uhapšena jer nije bila odjevena u skladu sa propisima, piše Reuters.

Ono što je počelo kao revolt zbog smrti Mahse Amini 16. septembra pretvorilo se u jedan od najtežih izazova iranskom vodstvu od revolucije 1979, prenosi Hina navode te britanske novinske agencije.

Glavni komandant Iranske revolucionarne garde upozorio je demonstrante da će im subota biti posljednji dan izlaska na ulice, što je dosad najoštrije upozorenje iranskih vlasti.

Unatoč tome, videozapisi na društvenim mrežama, koje Reuters ne može verificirati, pokazuju sukobe studenata s interventnom policijom i milicijom Basidž na univerzitetima diljem Irana.

Snage sigurnosti pokušale su blokirati studente unutar univerzitetskih zgrada. Na demonstrante su bacili suzavac, a u nekim su slučajevima tukli demonstrante štapovima.

Dio studenata uzvikivao je tokom okršaja: “Osramoćeni Basidž gubi se” i “Smrt Hamneiju”.

Iranska revolucionarna garda i s njom povezana policija u prošlosti su slamali proteste. U nedjelju su poručili da su ih “buntovnici” vrijeđali na univerzitetima i ulicama te su ih upozorili da će koristiti jaču silu ako se nemiri nastave.

“Do sada je Basidž pokazivao suzdržanost i bio strpljiv”, rekao je šef Iranske revolucionarne garde za pokrajinu Horasan Džunubi, brigadni general Muhamedreza Mahdavi, prenosi državna novinska agencija IRNA.

“Ali izmaknut će kontroli ako se situacija nastavi”, dodao je.

HENGAW, organizacija koja parti kršenja ljudskih prava u iranskom Kurdistanu, odakle je Amini, rekla je da su snage sigurnosti otvorile vatru na studentice na univerzitetu u gradu Sanandadžu.

Zahtjevi demonstranata

Jedan je dužnosnik u nedjelju rekao da bi establišment mogao odstupiti po pitanju obaveznog nošenja marama u javnosti, ali bi trebao biti “mudar” po pitanju provedbe.

Očigledni nagovještaj kompromisa vjerovatno neće umiriti demonstrante, čiji su zahtjevi većinom nadišli promjenu kodeksa odijevanja te se poziva na ukidanje klerikalne vlasti.

Predsjednik parlamenta Mohamad Baker Kalibaf također je pokušao smiriti situaciju. Kazao je da su ljudi bili u pravu što pozivaju na promjene i da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni ako se distanciraju od “izgrednika” na ulicama.

“Smatramo proteste ne samo ispravnim i uzrokom napretka, nego također vjerujemo da će ti društveni pokreti promijeniti politike i odluke, pod uvjetom da budu odvojeni od nasilnika, kriminalaca i separatista”, rekao je, koristeći izraze kojima vlast uobičajeno opisuje demonstrante.

Iranska agencija IRNA, kako prenosi dpa, javila je da je iranski parlament u nedjelju izglasao povećanje plata iranskim snagama sigurnosti od 20 posto.

U obrazloženju se navodi kako se time želi bolje uskladiti plaće s ostalim zaposlenicima u civilnim državnim službama.

Izvor: Agencije