Fatih Birol: Rusija će izgubiti energetsku bitku protiv Zapada

Direktor Međunarodne agencije za energiju rekao je da Rusiji neće biti lako zamijeniti evropsko tržište.

Fatih Birol: Nalazimo se usred prve istinski globalne energetske krize (EPA)

Rusija će izgubiti energetsku bitku koju vodi protiv Zapada, smatra Fatih Birol, izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju (IEA), koji takođe ocjenjuje da će ova zima za svijet biti teška, a “iduća bi mogla biti još teža”.

“Neposredno prije invazije na Ukrajinu oko 65 posto ukupnog ruskog izvoza gasa išlo je u Evropu. Evropa je bila daleko najveće tržište, najveći ruski klijent, a Rusija je zauvijek izgubila ovog najvećeg klijenta”, rekao je Birol u intervjuu za Euronews.

Na pitanje da li Rusija može da zamijeni evropske klijente onima iz drugih regija, Birol je rekao da to neće biti lako jer veliki dio ruskog gasa potiče iz zapadnog Sibira i zatim gasovodima teče u Evropu.

On je potvrdio da bi izgradnja potpuno novih gasovoda do Kine ili Indije mogla potrajati i do dest godina te da bi iziskivala puno tehnologije i ulaganja.

“Ne prodajete luk na pijaci, već prirodni gas. To je drugi posao”, kazao je Birol.

Međunarodna kriza neviđenih razmjera

Birol je govoreći o međunarodnoj krizi rekao da je riječ o krizi neviđenih razmjera i opsega, koja izaziva pustoš u svim dijelovima sveta.

“Nalazimo se usred prve istinski globalne energetske krize. Naš svijet nikada, ali nikada nije svjedočio energetskoj krizi ove dubine i ove složenosti. Sedamdesetih godina prošlog vijeka imali smo naftnu krizu, ali to je bila samo nafta. Sada imamo naftu, prirodni gas, ugalj, struju. Razlog je vrlo jednostavan: Rusija je najveći izvoznik energije u svijet”, rekao je šef IEA.

Birol opisuje Evropu kao “epicentar” oluje te je naveo da je pogrešno što se ona desetinama godina oslanjala na jeftina ruska goriva.

Šef IEA rekao je da će kontinent moći prebroditi nadolazeću zimu bez većih šteta u privrednom i društvenom smislu, ali samo ako zima ne bude preduga i prehladna.

Međutim, izrazio je veću zabrinutost zbog iduće zime i zime 2024. godine, prenosi Tanjug.

Naveo je da njegovu zabrinutost izazivaju tri stvari: nedostatak ruskog gasa u Evropi, privredni oporavak Kine i strožiji uslovi na tržištima prirodnog tečnog gasa.

“U sljedećih nekoliko godina moramo biti spremni suočiti se sa nestabilnim i visokim cijenama energije i moramo da pronađemo rješenja. Da budem vrlo iskren, ova zima će biti teška, a iduća bi mogla biti još teža”, rekao je Birol.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada