Thomas Friedman: Putin pretvara Rusiju u ‘veliku Sjevernu Koreju’

Friedman je objasnio da je ruski predsjednik Vladimir Putin, službenim pripajanjem teritorije Ukrajine, pokrenuo proces transformacije Ruske Federacije u “veliku Sjevernu Koreju”.

Friedman je istaknuo kako ga ne bi iznenadilo da Putin saopći da je spreman na pregovore nakon aneksije ukrajinskih regija (Anadolija)

Američki kolumnista Thomas Friedman kaže, u članku objavljenom u New York Timesu, kako je vrijeme da se zapadne sile ozbiljno i pametno pozabave razvojem situacije u Ukrajini, napominjući da nedavne mjere koje je poduzeo Kremlj idu u pravcu pretvaranja Rusije u “veliku sjevernu Koreju”.

Friedman je objasnio da je ruski predsjednik Vladimir Putin, službenim pripajanjem teritorije Ukrajine, pokrenuo proces transformacije Ruske Federacije u “veliku Sjevernu Koreju”. Za razliku od sjeverne Koreje, ruska verzija će biti raspoređena u 11 vremenskih zona i raspolagati vojnim arsenalom s hiljadama nuklearnih bojevih glava.

Kaže da se ova zastrašujuća transformacija ne može smatrati samo “geopolitičkom” prijetnjom, već će to biti i ljudska tragedija ogromnih razmjera koja uništava ruski ljudski potencijal, koji je oduvijek bio predmet divljenja čovječanstva zbog svoje kreativnosti u različitim oblastima, uključujući kulturu, umjetnost i industriju.

Friedman je istaknuo kako ga ne bi iznenadilo da Putin saopći da je spreman na pregovore nakon aneksije ukrajinskih regija, jer ova eskalacija, kao i djelomična mobilizacija, može predstavljati pokušaj da zadovolji svoje srdite pristalice zbog  “vojnog poniženja” koje su ruske snage doživjele u Ukrajini posljednjih sedmica. U isto vrijeme, to može biti manevar kojim se pokušava postići neko odgovarajuće kompromisno rješenje.

Kontrola?

Friedman je objasnio da se Putin sada suočava s velikim problemom, a to je da njegove snage nemaju potpunu kontrolu nad teritorijama koje je pripojio Rusiji. To  znači da ne može postići nikakav kompromis ako ne protjera Ukrajince sa svih tih teritorija i dok ne zaustavi sve njihove napade, imajući na umu da je njegova vojska u Ukrajini iscrpljena i da iz dana u dan gubi teritorije.

Autor je upozorio da bi ovaj scenarij mogao natjerati ruskog predsjednika da se osjeti stjeranim u kut iz kojeg će ga izvući samo upotreba nuklearnog oružja.

Friedman je pojasnio da je ono što je Putin uradio “ohrabrilo” Kijev i njegove zapadne saveznike da nastave rat zimi, kako bi povratili teritorije koje je okupirala Rusija, od kojih su neke okupirane od 2014. godine, iako će isporuke prirodnog plina biti ograničene, a cijene bi mogle doseći astronomske cifre.

Naglasio je da bi odluka poput prekida isporuke plina Zapadnoj Evropi bila pogubna za Rusiju, jer će izgubiti povjerenje svojih kupaca koji će morati tražiti alternative kako bi izbjegli potpuno oslanjanje na Rusiju u opskrbi ovim energentom. Objašnjava da je povjerenje u energetskom poslovanju najvažnija valuta. Nikada ne pretvarajte sebe u nepouzdanog dobavljača, jer to znači da zauvijek gubite povjerenje, kazao je.

Nagodba ili eskalacija?

Hoće li Ukrajina i Zapad biti prinuđeni “pognuti glavu” i sklopiti “prljavi” dogovor s Putinom kako bi zaustavili rat, ili će se nastaviti direktna konfrontacija kako bi se slijedio princip neprihvatljivosti nasilnog otimanja tuđih teritorija, uz insistiranje na tome da Putin ovim ratom ne ostvari nikakva teritorijalna postignuća?

Friedman kaže da je moguće da će se čuti glasovi unutar Evrope da se prihvati takva Putinova ponuda, koji nastoji napraviti razdor u stavu Zapada i istovremeno otići s “bilo kakvom pobjedom” koja će mu sačuvati obraz.

Dodao je da su zapadni lideri dužni da znaju kada “skrenuti” s puta kako se ne bi sudarili s “vozačem” koji dolazi iz suprotnog pravca (Putin), a kada da ostave “malo dostojanstva” za “drugog vozača”, kako ne bi ”skrenuo” i izazvao sudar, bez obzira na to što ignorira sve ostale.

Friedman je naglasio da Putin, svojim odlukama, možda nije ostavio drugog izbora nego da naučimo živjeti s “ruskom Sjevernom Korejom”, barem dok je on na čelu države. U tom slučaju, morat ćemo iskoristiti situaciju najbolje što možemo, ali i u najboljem slučaju, pojašnjava, bit će to mnogo nestabilniji svijet.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada