Austin: Nema neposredne prijetnje od invazije na Tajvan

Ne vidim da će doći do skore invazije; Kina se kreće ka tome da formira ono što bismo nazvali novom normalnošću, kaže američki ministar odbrane.

Lloyd Austin je poručio da SAD nastaviti sarađivati sa saveznicima i partnerima (EPA)

Američki ministar odbrane Lloyd Austin izjavio je u nedjelju da ne vidi neposrednu prijetnju od invazije Kine na Tajvan, ali smatra da svojim vojnim aktivnostima Peking pokušava uspostaviti “novu normalnost” oko ovog otoka.

“Ne vidim da će doći do skore invazije. Ono što vidimo je da se Kina kreće ka tome da formira ono što bismo nazvali novom normalnošću”, rekao je on za CNN, prenosi Tanjug.

U tom kontekstu ukazao je na pojačanu aktivnost Pekinga, poput brojnih prelazaka kineskih aviona središnje linije Tajvanskog zaljeva.

“Taj broj se vremenom povećao”, naveo je Austin.

Rekao je da će SAD nastaviti sarađivati sa saveznicima i partnerima kako bi osigurali da se održi “slobodan i otvoren Indo-Pacifik”, prenosi Reuters.

Važnost otvorene komunikacije

Dodao je da je razgovarao i telefonom i lično s kineskim ministrom odbrane Weijem Fengheom i istakao da su se saglasili da je važna otvorena komunikacija.

Nakon posjete predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu u augustu, Kina je pokrenula vojne vježbe u blizini Tajvana.

Manevri i dalje traju, ali u mnogo manjem obimu.

SAD i saveznici odgovorili su na vježbe tako što su nastavili ploviti regijom.

Brod američke mornarice i kanadska fregata proveli su rutinski prolaz kroz Tajvanski zaljev 20. septembra.

Izvor: Agencije