UN: Na Zapadnoj obali ove godine ubijeno 118 Palestinaca

Izraelske sigurnosne snage ove godine ubile su 118 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali, objavio je Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

"Ove godine, 118 Palestinaca, uključujući 26 djece i pet žena, ubijeno je na Zapadnoj obali, uključujući istočni Al-Quds (Jerusalem), od strane izraelskih snaga sigurnosti", kazala je Shamdasani (Reuters)

Izraelske sigurnosne snage ove godine ubile su 118 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali, objavio je Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR), javlja Anadolija.

Glasnogovornica OHCHR-a Ravina Shamdasani u govoru na sedmičnoj konferenciji za novinare Ureda Ujedinjenih naroda (UN) u Ženevi, ocijenila je najnoviju situaciju na okupiranim palestinskim teritorijama.

Shamdasani je napomenula da je posljednjih sedmica došlo do alarmantnog porasta sukoba i nasilja nad civilima u regionu.

Izrael nastavlja koristiti nasilje

Navela je da izraelske sigurnosne snage nastavljaju koristiti nasilje sa smrtnim ishodom protiv Palestinaca.

“Ove godine, 118 Palestinaca, uključujući 26 djece i pet žena, ubijeno je na Zapadnoj obali, uključujući istočni Al-Quds (Jerusalem), od strane izraelskih snaga sigurnosti”, kazala je Shamdasani.

Istakla je da su tri Palestinca, uključujući jedno dijete, ubili jevrejski doseljenici ove godine.

“Ubijanje ili ranjavanje ljudi koji ne predstavljaju prijetnju upotrebom vatrenog oružja je jasno kršenje prava na život”, zaključila je Shamdasani.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada