Njemačka istražuje napise o ilegalnoj kineskoj policiji u Frankfurtu

Policija i unutarnje sigurnosne službe Njemačke provjeravaju izvještaj grupe Safeguard Defenders koja tvrdi da je Kina uspostavila nezakonite policijske stanice u 30 zemalja.

Kancelar Olaf Scholz se suočio s kritikama stranih saveznika i članovima vlastite vlade jer je dopustio prodaju manjinskog udjela u terminalu u Hamburgu, najvećoj njemačkoj luci, kineskoj državnoj kompaniji (EPA)

Vlasti u Njemačkoj istražuju ima li Kina ilegalnu ekstrateritorijalnu policijsku stanicu u Frankfurtu, potvrdio je glasnogovornik, sedam dana uoči sporne posjete kancelara Olafa Scholza ekonomskom divu.

Kineska ambasada nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom.

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova u njemačkoj saveznoj pokrajini Hessen rekao je da policija i unutarnje sigurnosne službe provjeravaju izvještaj španske skupine aktivista Safeguard Defenders koja tvrdi da je Kina uspostavila nezakonite policijske stanice u 30 zemalja, uključujući Njemačku, piše Reuters a prenosi Hina.

Potvrđujući raniji članak lista Frankfurter Allgemeine, glasnogovornik je rekao da do sada nisu imali naznake da takvi objekti postoje u Frankfurtu.

Njemačka je dva desetljeća prosperirala od kineske nezasitne potražnje za njemačkim alatnim strojevima, ali ruska invazija na Ukrajinu potaknula je preispitivanje dugoročnih troškova ekonomskih veza s autoritarnim zemljama.

Veze Kine i Njemačke

Scholz se suočio s kritikama stranih saveznika i članovima vlastite vlade jer je dopustio prodaju manjinskog udjela u terminalu u Hamburgu, najvećoj njemačkoj luci, kineskoj državnoj kompaniji.

Scholz putuje u Kinu idućeg petka, a pratit će ga delegacija šefova najvećih njemačkih kompanija. To su kritikovali njegovi politički protivnici koji kažu da Berlin mora izvući lekcije iz neuspjeha glede dosadašnje politike saradnje s Rusijom.

Nizozemske vlasti u srijedu su saopćile da istražuju kineske urede koji su ilegalno poslovali u Nizozemskoj i, između ostalog, obnavljali vozačke dozvole.

To je uslijedilo nakon optužbi, koje je odbacila kineska ambasada u Hagu, da je ured maltretirao kineskog disidenta koji živi u Nizozemskoj.

Izvor: Agencije